Otthon készült

Egekbe szökhet a fagyi ára, akár 650 forintba is kerülhet egy gombóc

pixabay
pixabay
Tavaly 550 forint volt az átlagár.

Emelkedtek a költségek, drágább az alapanyag és a béreket is emelni kell, a Kisalföld készített körképet a cukrászdák helyzetéről, melyből kiderült, hogy az 550 forintos fagylalt ára, akár 100 forinttal is drágulhat a szezonkezdésre.

A győri Bécsi kávéház ettől a hónaptól kénytelen magasabb áron adni a süteményeket és a fagylaltot, a legfőbb indokuk erre pedig az, hogy megemelkedtek a költségeik, illetve szeretnék növelni a dolgozóik bérét is. Az alapanyaggyártók drágábban adják a termékeiket, köztük a vajat, a tejet és a csokoládét. Mindezek mellett fizetniük kell az elszabadult közüzemi díjakat, a számláikat, bérleti díjakat is.

A kiadások miatt az üzletben a tavalyi árakhoz képest 10 százalékos áremelés várható.

Bint Dóra, a győri Bécsi kávéház tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy bár a törzsvendégeink visszajárnak, már nem naponta, csak hetente egyszer, és akkor sem három gombóc fagylaltot vesznek, csak egyet vagy kettőt.

Nem gondoljuk, hogy a forgalmunkban változás lenne, bízunk benne, hogy idén nyáron is roskadásig lesz az utca. Az biztos, hogy felkészültebbek leszünk

– nyilatkozta a lapnak Horváth Norbert, a szintén győri Édes’N cukrászda tulajdonosa. Az üzlet újranyitásra készül. Ezen a napon vendégváró akciókkal, a gyerekeknek a fagylalt mellé ajándékkal készülnek, amely egész nyáron elérhető lesz. Az új tulajdonos, Pápai­né Domokos Kiara kiemelte: továbbra is odafigyelnek az ár-érték arányra. A süteményeik nem kerülnek majd 1200 forintnál többe. Várnak még a beszállítók árajánlatára is, de remélik, hogy nem kell drasztikusan megnövelni a termékeik árát.

Fagylaltot március 1-jétől árusítanak, kezdetben a tavalyi 550 forintos áron, ez később fog emelkedni 600–650 forintra. 

Egy éve emeltem utoljára árakat, ami a nyersanyagok árának növekedése miatt vált szükségessé. Sajnos azóta tovább drágult a liszt, a tej, az olaj és egyéb szükséges termékek, viszont a sütemények, torták árában ezt nem tudjuk érvényesíteni, mert elvesztenénk a vásárlókat

– hangsúlyozta a lap érdeklődésére Tukovics Antal cukrász, aki szerint egyébként is jelentősen átalakultak a fogyasztói szokások.

A Covid óta jelentősen csökkent a forgalom, a sütemények árát nem tudjuk növelni, holott az alapanyagok ára emelkedik

– hangsúlyozta a mosonmagyaróvári cukrászmester, aki szerint a járvány előtti időkhöz képest 60–70 százalékkal esett vissza a forgalom. Így két műhely helyett egyben dolgozik, ma már csak két munkatárssal.

Kapcsolódó
Íme a Balaton idei legjobb 30 fagyizója
Természetesen nem hiányzik a listából a Balaton fagyija 2023-as versenyének győztes fagyizója sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik