Életmód

20 kilót fogyott, miközben 80 kiló fagyit megevett

Kilenc hónapon át napi egyszer, de akkor teljes adagokat evett, és előfordult, hogy fél kiló fagyi volt a desszert.

Magyar Máté applikáció fejlesztő 10 éve hozta létre a KalóriaBázist, idén év elején pedig vállalta, hogy 9 hónap alatt, 20 kilogrammot fog leadni a saját programja segítségével.

A január 2-án beharangozott vállalás Hóhér Projekt néven indult, az “akasztják a hóhért” mondás után szabadon. A fejlesztő vállalta benne, hogy októberig legalább 20 kilót lead a kalóriaszámláló applikációja segítségével.

A dolog különlegessége az időrendi sorrend

A diétás irányzatok képviselői általában egy látványos fogyás után népszerűsítik módszerüket. Most viszont az első perctől nyomon követhették az érdeklődők a vállalás teljesülését.

Kockázatos volt, mert benne volt, hogy beégek a felhasználók előtt, de úgy éreztem pont ettől lesz hiteles. Nem a gyorsaság volt a cél, hanem bemutatni egy kényelmes, szenvedésmentes módszert, ami bárki számára elérhető

– mondta Magyar Máté.

Máté vállalása annyira fellelkesítette a közösséget, hogy indulás után 549-en csatlakoztak hozzá. Bár az applikáció anonim működik, a projektben most csak kezdőfotóval lehetett részt venni, hogy mindenki felvállalja magát, ezzel erősítve az elköteleződést. Az applikációban egy külön motivációs modul kapott helyet, ahol a tagok hétről-hétre nyomon követhették egymás teljesítményét.

A projekt végére Máté 20 kilóján felül, a csoporttagok további 2380 kilót adtak le.

Minden korosztályból volt csatlakozó, egy 70 éves férfi például 32 kilót adott le

Azt gondolom a siker kulcsa az, hogy magadra szabd a diétát. Tudd mi az, amiről könnyen le tudsz mondani és mi az, amiről nem. Fontosabb, hogy hosszútávon kitarts, minthogy megfelelj az általános szabályoknak

– vallja Máté, aki például napi egyszer, de akkor teljes adagokat evett és előfordult, hogy fél kiló fagyi volt a desszert.

A családi látogatások és a nyaralás idejére felfüggesztette diétáját. Minden nap 40 percet szobabiciklizett, ha pedig váratlanul egy tálca sütemény került az asztalra, akkor este letekert még 100 percet.

Egy kiló testzsír 7700 kcal. 20 kilót akarok fogyni? Akkor 20×7700 kcalt kell elégetni

– említette, de fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ő nem dietetikus, a saját szabályait nem ajánlja senkinek. Ha valakinek a napi ötszöri étkezés jön be, tökéletes az is, ha amellett ki tud tartani.

A naplója alapján a diéta során összesen 80 kiló fagyit evett meg

A fókuszban az volt, hogy elkerüljem a lemondás-érzés kialakulását. Ezen csúszik el a legtöbb ember, mert pár hét vagy hónap után felgyűlik és besokallnak. A fogyásnak ára van. De azt, hogy ezt az árat milyen »valutában« fizeted meg, azt te döntöd el, ebben segít a számolás. Az én valutám a tekerés volt

– emlékezett az applikáció fejlesztő.

Máté egy videósorozat dokumentálta végig a projektet, ennek záró fejezetében látható a vállalás sikeres teljesítése: a végeredmény mínusz 20,5 kg.

Az csak a véletlen műve, hogy a kihívás vége szinte egybe esett a KalóriaBázis 10. szülinapjával. Kérdésünkre, hogy anno miért hozta létre az oldalt, így válaszolt:

Előtte pénzügyi területen dolgoztam, nulla hasznosság-érzéssel. Az évek során besokalltam és egyre inkább vonzott a másik pólus. Emellett a kalóriaszámolást magamnak már csináltam egy ideje. Ez működött és tetszett, hogy egy tiszta és logikus rendszer. Tehát olyan ponton voltam, hogy váltani akartam a munkámban és hittem is valamiben és a kettő a KalóriaBázisban találkozott. Ötletből indult, aztán egyre inkább azon voltam, hogy ezt meg kellene csinálni, mindenki számára ingyenesen elérhetővé tenni. Fél év alatt elkészült az első verzió. Hálistennek hamar látszott, hogy volt rá igény és azóta is évről-évre növekszik a sikersztorik száma

– összegzett a fiatalember.

A kaloriabazis.hu nyilvános statisztikái szerint az oldal jelenleg 880 ezer regisztrált felhasználónál, az összesített fogyás pedig közel 3 millió kilónál tart.

Kapcsolódó
Komoly egészségügyi kockázatot rejthet a drasztikus fogyókúra
Krónikus betegeknél akár hirtelen szívmegállást is okozhat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik