Bevallom, most sütöttem ebédre előszőr, de egy panasz sem érkezett, se gyerektől, se felnőttől, hogy ez lett a második fogás. Igaz, hogy előtte sűrű vöröslencse levest szolgált fel a személyzet (én), ami pedig a rutin kérdését illeti, néhány apró fogást már kitanultam a csigák készítése közben. Mondom is a kis trükköket, ami segítheti a tökéletes csigává válás útjait.
Kezdjük a szósszal! Ha csak tehetjük, akkor házi paradicsomszósszal dolgozzunk, nekünk még van a kamrában közel egy tucat elrakva a nyár ízeivel. De a boltit is jelentősen feljavíthatjuk, ha hagymás alapot készítünk hozzá és ügyesen választjuk a fűszerezést, cukor pedig mindig kerül bele egy kevéske, hogy szelídítsen egy leheletnyit a paradicsom vadságán.
A tészta lehet egy gyors kenyeres, semmi faxni, csak a víz, liszt, élesztő és só, meg egy kevés olíva olaj bele. Ha nincs sok időnk, akkor kicsit több élesztővel is dolgozhatunk, és elég egy óra kelesztés.
Nyújtás előtt használjunk bőven lisztet a munkaasztalon, hogy könnyebben fel tudjuk szedni a tekerésnél. Mikor pedig megkenjük a szósszal a kinyújtott tésztát, szórjunk bele is reszelt sajtot, nemcsak azért, mert finomabb lesz, hanem a tekerésnél kevésbé csúszik a tésztánk.
És egy nagyon fontos technikai fogás: a felvágásnál használjunk éles kést és mindig vágással kezdjük, óvatosan, legalább a feléig, és csak ezután nyomjuk meg a kést, így sokkal szebb karikákat kapunk, nem csúszik szét a tészta. A kést pedig lisztezni kell és a felgöngyölt tészta tetejét is szórjuk meg liszttel, hogy ne ragadjon a kés, tudjunk szeletelni.
Házi pizzás csiga
Hozzávalók:
- 1 üveg paradicsomsűrítmény
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 gramm liszt
- 1,5-2 deciliter víz
- 25 dekagramm sajt
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 gramm élesztő
- só
- bazsalikom
- oregánó
- cukor
Elkészítés:
A paradicsomszósz
A hagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, legyen üveges és puha, a végén fűszerezzük, só, bors, bazsalikom, oregánó, kevés fűszerpaprika és a fokhagyma megy bele. Felöntjük a házi paradicsomlével, kevés cukor is megy bele, összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tészta
Egy keverőtálba beleöntjük a lisztet, a közepébe krátert készítünk az ujjunkkal, ebbe morzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot teszünk hozzá, majd kézmeleg vizet öntünk bele, kicsit megkavarjuk és hagyjuk felfutni, utána szórunk sót a lisztünk oldalára, beleöntjük az olíva olajat és kezdődhet a keverés a maradék vízzel. Addig dagasztjuk, míg kissé már elválik a tál falától. Megolajozzuk a kezünket és a tésztát a tál közepére formázzuk, letakarjuk konyharuhával és egy órát kelesztjük.
Ha megkelt, akkor a munkaasztalon, konyhapulton kinyújtjuk nagyjából téglalap formára. Megkenjük a szósszal és megszórjuk a reszelt sajttal. Feltekerjük, majd a tésztahurka tetejét megszórjuk lisztel és egy éles késsel 1,5-2 centis karikákat szelünk azzal a technikával, amit fent már leírtam. A sütőtálcára tegyünk sütőpapírt, mert nagyon rá tud sülni a kifolyt paradicsom. A csigákat helyezzük rá, nyomkodjuk le őket és szórjuk meg reszelt sajttal a tetejüket (én még egy kis paradicsomot is csurgattam rá). Ilyenkor még hagyjuk kelni őket 10-15 percig és mehet is a katlanba, nekem a 220 fokos sütőmben 25 percig sültek.
Ebédnek langyosan a legjobb, előtte egy tartalmas leves, lehet akár babgulyás vagy lencse, ahogy már írtam. És ha sikerült megmenteni pár csigát, akkor reggel el is lehet csomagolni a srácoknak a suliba.