Otthon készült

Megválasztották a Magyarország tortája verseny idei döntőseit

A verseny óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg március 7-én a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon.

A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.

Az alábbi alapanyag-kosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab voltak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett, közülük választották ki a 6 döntőbe jutott remeket.

A Magyarország tortája 2024 verseny döntősei

  • ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki azt a hat tortát, amiket a második körben újra kóstolnak, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

Kapcsolódó
Spicces füge respektus 2023-ban az ország tortája
Kihirdették a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik