Otthon készült

Hat torta versenyez a Magyarország Cukormentes Tortája címért

Magyar Cukrász Ipartestület/Facebook
Magyar Cukrász Ipartestület/Facebook
Különleges alapanyagok, kreatív készítési módok és exkluzív összetevők jellemzik a torták többségét.

Füstölt pirospaprika és kamut liszt a tortában? Különleges alapanyagok, kreatív készítési módok és exkluzív összetevők jellemzik a pályázott torták többségét idén is a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, olvasható a Magyar Cukrász Ipartestület közösségi oldalán.

A zsűri a budapesti Zila Kávéházban rendezett elődöntőn választotta ki a továbbjutókat. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által 2012 óta minden évben kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok.

Kapcsolódó
Mámorító lett Békés tortája
Idén a csokoládén volt a hangsúly, amely alapanyagként valamilyen formában – ét, tej, fehér, barna – meg kellett jelenjen a tortában.

Különleges ízpárosításokból nem volt hiány

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a versenyzők a füstölt pirospaprika, az ánizs, a kamut liszt, a zöldbanánliszt, a balzsamecet vagy éppen a csicseriborsóliszt felhasználásával álmodtak meg

– áll a közleményben.

A slágerízeknek ennek ellenére a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint az eper, a mandula, a málna és a túró.

Az elődöntőn a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester irányításával a zsűri összetett szempontrendszer szerint, anonim módon pontozta a tortákat. Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.

A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be

  • Csokoládé királyfi – Jánoska Cukrászda, Komárom – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter
  • Kék Duna keringő – Jánoska Cukrászda, Komárom – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter
  • Epres túrógombóc torta – Cake to go, Budapest – Sabján Adrienn
  • Szecsei szamócás – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső – Füredi Krisztián
  • Mamám-A – Kis Virág Cukrászda, Szeged – Gyuris László
  • Délibáb – Papp Cukrászda, Makó – Lawal-Papp Zsófia

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Kapcsolódó
Tortát neveztek el a Tenkes kapitányáról
A finomság olyan elegáns és egyszerű, mint Zenthe Ferenc is volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik