Az idei országtorta és az év cukormentes tortája díj kihirdetésekor nem kapott különösebb nyilvánosságot a Diabess-Györgytea, azaz a bükki füvesember által immár hagyományosan adományozott különdíj a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült cukormentes tortának – márpedig ezt az elsimerst is átadták az augusztusi eredményhirdetésen.
2019-ben Kónya Mártonné Eta “A természet ajándéka” fantázianevű, bodzás túrókrémes tortája érdemelte ki a különdíjat, idén pedig a “Mogyórócska” elnevezésű finomság kapta az elismerést, amely a szegedi Virág Cukrászda pályaműve volt.
Mint a Mogyorócska leírásából kiderül, a tortában felhasznált berkenye rendkívül gazdag vitaminokban (A-,B-, C-, E-, K-vitamin), ásványi anyagokban és nyomelemekben. A csodabogyóként is emlegetett gyógynövény erős antioxidánsnak számít, gyulladásgátló, védi a DNS-t, a szív-és érrendszert, valamint a gyomrot és a májat is.
Kiemelt képünkön a Mogyorócska. Fotó: gyorgytea.hu