Virágzó vidékünk

Nagy bizniszt ígér a homoktövis termesztése a Kiskunságban

Az értékes gyümölcs kiválóan megterem a Homokhátság félsivatagi talaján.

Az utóbbi évek az értékes gyümölcsöt adó félvad növények felfedezésének időszaka a gasztronómiában és a kertészetben egyaránt. A hazai homoktövis termesztésének központja Bács-Kiskun megyében látszik körvonalazódni, írja a BAON.

Hazánkban jelenleg 600–700 hektáron termesztik a homoktövist, az összterület 30–40 százaléka Bács-Kiskun megyében fekszik. A hazai és nemzetközi kereslet alapján reálisnak tűnik, hogy egyszer majd ez a megye lesz a homoktövis kertészeti, élelmiszeripari kultúrájának központja.

Dübörög a homoktövis-biznisz Gyomaendrődön
Az ivólevet, amely cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, egyelőre helyben értékesítik.

Itt a növény integrált termesztését is megszervezte a szolnoki székhelyű Cornus Vitali kft. A családi cég tulajdonosai Kozák Antal és fia, Roland szerint a biotechnológiába is könnyen beilleszthető bogyósok közül leginkább a homoktövis termesztése lehet sikeres a Homokhátságon.

Kezdetben a húsos som volt a kedvencünk, de fagyérzékenysége miatt lemondtunk róla. A többi kísérletezésbe bevont bogyós, mint a berkenye, mézbogyó, goji bogyó sem ígért annyit, mint a homoktövis, ezért az utóbbit kezdtük el nagyobb ütemben szaporítani. Sok érv szól mellette, az élettanilag értékes hatóanyagai mellett termesztése is egyszerű: a soványabb homokföldek is alkalmasak rá. Ezért a Duna-Tisza közi kertészek közül is mind többen vonják gazdaságukba

– mondta el a portálnak Kozák Antal.

A nagyobb birtokokon nem vesződnek a szúrós növény termésének szemenkénti szedésével. A hajtásokat lenyesik, fagyasztják, majd lerázzák a bogyókat. A gépesítésre egyelőre várni kell.

Élettani hatása

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, fertőző betegségek és műtétek után javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.

Az egészséges bogyókból főleg lekvárokat, ivóleveket készítenek, de fogyasztásának módja fokozatosan bővül. Egy sörfőzőben például már előállították a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag homoktövis-tartalmú üdítő sört. Az állattenyésztők pedig a feldolgozásból származó magot és maghéjat is értékesnek tartják a takarmányozásban.

Fotó: Pixabay

A világon létező 138 homoktövisfajtából jelenleg 38-at termeszt a Cornus Vitali és partnerei. Kinemesítették az első hazai fajtajelöltet, a Reményt, amelynek beporzója a Vitéz nevet kapta. Termésének betakarítása kora ősztől novemberig ütemezhető, a kerek bogyók tisztítása hatékonyabb.

Bíznak abban, hogy néhány év múlva megkapják a fajtaelismerést, így ennek birtokában hazánknak is lesz saját homoktövise.

Kiemelt kép: Pixabay

A természet patikája: így gyógyítanak az őshonos gyümölcsök
Közülük egyik-másik a reneszánszát éli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik