Virágzó vidékünk

Dübörög a homoktövis-biznisz Gyomaendrődön

Az ivólevet, amely cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, egyelőre helyben értékesítik.

Az elmúlt év homoktövis-terméseinek többszörösét takarították be idén Gyomaendrődön, az önkormányzati ültetvényeken, írta a Beol. A végső eredményt még nem tudják pontosan, de az idei többszöröse az előző évekbeli 1,5 tonnás hozamnak.

Tengernyi bajra gyógyír a homoktövis velője
Keleten a homoktövist gyógyszerként használják, míg nálunk immunerősítő, bőrregeneráló, egészségvédő, betegségmegelőző hatása miatt ismert.

A Békés megyei településen két helyszínen, mintegy tíz hektáron termesztik a növényeket, melynek bogyójából ivólét készítenek. A tavaly 1,5 tonna betakarított termésből mintegy négyezer liter ivólevet gyártottak. Ez egészségvédő hatása és íze miatt is igen kelendő a gyomaendrődiek körében. Az ivóleveket, amelyek cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek, háromliteres kiszerelésben az önkormányzat helyben értékesíti.

Fotó: Pixabay

A 2012-ben létrehozott Bónom-zugi 0,4 hektáros ültetvényt a város külterületén elhelyezkedő Torzsás-zugban összesen 10 hektárral bővítették. Az idei rekordtermést elősegítette, hogy az itt elültetett több mint nyolcezer tő homoktövis már az idei évre termőre fordult.

A kézi betakarítás során a termések egy részét bogyónként szedték le, míg egy másik formában 25-30 centiméteres ágakkal együtt szüretelték a gyümölcsöt. A bogyókat a Hajdúhát déli részén lévő, 1400 lakosú faluban, Jászszentandráson található üzembe szállítják, míg az ágas terméseket a Bordányban található szövetkezet dolgozza fel.

Fotó: Pixabay

Az önkormányzat ­tervei között az szerepel, hogy helyben oldják meg a növény feldolgozását. Az elképzelések szerint ­szóba jöhet saját erejű beruházás, ­illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indulna be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdaságának élénkítésében.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik