A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg március 7-én a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon.
A 2024. évi verseny témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt további alapanyagok a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab voltak.
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett, közülük választották ki a 6 döntőbe jutott remeket.
- ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
- FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
- MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
- RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
- TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő
A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választották ki azt a hat tortát, amiket a második körben újra kóstolnak, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.
Mindkét verseny győztes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.