Húsvét közeledtével az országosan kapható füstölt, főtt és nyers sonkákat, frikandókat és sertés combokat vizsgálta az élelmiszertesztekre szakosodott Maradok a pénzemnél blog.
Mint írták, a vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en. A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A sonkákat már a kicsomagolás után, a főzés előtt is értékelték, amikor fontos volt az illat és a nyers sonka érettségére utaló állag. Nézték azt is, hogy mennyire nedves a sonka felülete. Ezután tiszta vízben, minden további só vagy fűszer nélkül kifőzték a sonkákat 2 órán, a már főtteket 1 órán keresztül. A kihűlt mintákat készítették ki a kóstolók elé.
A második a Pick Békebeli füstölt sertésfrikandó lett, a dobogó legalsó fokán pedig hármas holtverseny alakult ki: a Gyulahús füstölt, darabolt, lassú pácolt, nyers bőrös sertéscomb-sonka, az Új Palini Hús bükkfán füstölt, darabolt frikandó sonka és a Bogádi hidegen füstölt, lassan érlelt nyers szívsonka is ugyanannyi pontszámmal végzett.
A teljes listát ide kattintva tudod megnézni a blogon.
Arról, hogy mi alapján lehet felismerni a jó sonkát, itt írtunk korábban. Arról pedig itt, hogy a sonkák ára idén borsos.