Otthon készült

Mélyen a zsebbe kell nyúlni idén a húsvéti sonkáért

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Bár még bő egy hónap van húsvétig, az üzletekben már megjelentek a csokinyuszik, csokitojások és más termékek, melyek az ünnepekre utalnak. A húsvéti sonka egyelőre nincs a boltok kínálatában, de minden jel arra utal, hogy a tavalyinál is többe kerül majd kilójuk, pedig már akkor sem volt olcsó, írja a teol.hu.

A Húsiparosok Szövetségének elnöke a lapnak arról beszélt, a piaci logika alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús árában. Ennek fő oka elmondása szerint, hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett, ami általában befolyásolja a hazai fogyasztói árakat is. A szövetség elnöke kiemelte, a sertéscomb ára az elmúlt négy évben jelentős mértékben, harminc százalék körül emelkedett.

Nemcsak a szekszárdi piacon, hanem Tolnában megyeszerte folyamatosan kínálnak a termelők füstölt termékeket, többek között házi sonkát, angol szalonnát, kolozsvári szalonnát is. A termelők szerint, húsvét előtt nem fogják megemelni az áraikat, hiszen így is viszonylag kevés a vásárlójuk. A házi füstölt sonka kilóját viszont már most is 4500 – 5600 forint között árulják, árusként változóan.

Az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsvéti sonka ára várhatóan emelkedni fog az idei szezonban. A sertéscomb drágulásával és a feldolgozók költségeinek növekedésével számolva ez nem meglepő. Ugyanakkor az áremelkedés nem feltétlenül egyenletes lesz minden termék kategóriában.

A hagyományos, hosszú érlelésű sonkák esetében nagyobb mértékű áremelkedés várható, mivel ezek a termékek hosszabb feldolgozási időt és magasabb minőségi követelményeket igényelnek. Azonban a gyorsérlelésű, gyorspácolt sonkák ára akár stabil is maradhat vagy enyhén csökkenhet a sertésárak esése miatt.

Arról itt írtunk korábban, hogyan főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát.

Kapcsolódó
4 teszt a tojás frissességének ellenőrzésére
A tojás kényes élelmiszer, derítsük ki, hogy friss-e?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik