Ünnepek alkalmával, ha több süteményt is készítünk, gyakran előfordul, hogy maradék tojásfehérje halmozódik fel. Ezeket jól le is lehet fagyasztani, de előbb-utóbb szükség lesz olyan receptekre, ahol felhasználhatjuk őket.
A maradék tojásfehérje számos kreatív lehetőséget kínál a sütés terén, és kiválóan alkalmas finom sütemények készítésére. Sokféle recept létezik, amelyekben a tojásfehérjéket főszereplőként vagy mellékszereplőként használhatjuk fel, hogy lélegzetelállító és ínycsiklandó desszerteket alkossunk.
3 tojásfehérje-pusztító sütemény
Kuglóf tojásfehérjéből
Hozzávalók
- 2,5 dl tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2,5 dl cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1,25 dl olaj
- 2,5 dl liszt
- 2,5 dl aszalt gyümölcs és dió/mogyoró stb.
Elkészítés
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd folyamatosan keverve adjuk hozzá a kétféle cukrot.
A lisztből egy evőkanálnyival forgassuk össze az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és magvakat.
A többit adjuk a masszához apránként – váltakozva az olajjal. A végén forgassuk be az gyümölcsöket is, magvakat is.
Kivajazott, kilisztezett formában süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából fél órán keresztül, tűpróbáig.
Financier
Hozzávalók
- 30 dkg vaj
- 20 dkg dió
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg porcukor
- késhegynyi sütőpor
- 12 dkg liszt
- 6 darab tojásfehérje
Elkészítés
A vajat forrásig hevítjük, 1-2 percig forraljuk, amíg le nem látunk az edény aljára.
A darált diót, kristály- és porcukrot, lisztet, sütőport és a tojásfehérjét robotgéppel simára keverjük.
Amikor elértük a kívánt állagot, a felhevített, már kihűlt vajat a keverékbe csorgatjuk, alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
A hideg masszát nyomózsákba töltjük, szilikonos formába (tetszőleges forma) adagoljuk, vagy a zsákból tömböket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Tehetünk a tésztára egy-egy szem meggyet, málnát is.
170 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Pavlova
Hozzávalók
- 150 g tojásfehérje (5 tojásból)
- 1 csipet só
- 50 ml víz
- 280 gramm cukor
- 1 teáskanál fehérborecet (sima is megfelel)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
A tejszínkrémhez
- 3 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 2 csepp vaníliakivonat
- 1 lime héja
A tetejére
- eper, meggy, ribizli, szeder stb.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.
Helyezzük a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a keverőüstbe, és egy csipet sóval kezdjük el habbá verni.
Miközben alacsony sebességgel verjük a tojáshabot, fokozatosan hozzáadjuk a hideg vizet. Ugyanígy járunk el a cukorral is, majd növeljük a gép sebességet, és addig keverjük a habot, amíg a habverő végén szép íves és merev habcsúcs lesz.
Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a vaníliaaromát, az ecetet és a kukoricakeményítőt.
Egy 20 centi átmérőjű tortaforma aljának segítségével rajzoljunk kört a sütőpapírra, és helyezzük gáztepsire. A kör közepére halmozzuk a habot, majd spatula segítségével egyengessük el és formázzuk.
Az előmelegített sütő hőmérsékletét vegyük vissza 110°C fokra, és így süssük 45-50 percig a habcsókot, míg enyhén halványbarnás színűvé válik. Ezután 80-90 °C fokon 30-40 percig szárítjuk. Amikor ez letelt, kapcsoljuk ki a sütőt, és (ajtónyitás nélkül) hagyjuk benne kihűlni a habcsókot.
A pavlova közepe kicsit beesik, ebbe kanalazhatjuk majd a tejszínkémet. Ehhez közepesen kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, amit vaníliával és lime héjával ízesítünk.
A tetejére pedig mehetnek az ízlés szerinti – inkább savanykás ízvilágú – gyümölcsök.