3 tojásfehérje-pusztító sütemény

Használjuk fel a maradék tojásfehérjét inycsiklandó süteményekhez!

Ünnepek alkalmával, ha több süteményt is készítünk, gyakran előfordul, hogy maradék tojásfehérje halmozódik fel. Ezeket jól le is lehet fagyasztani, de előbb-utóbb szükség lesz olyan receptekre, ahol felhasználhatjuk őket.

A maradék tojásfehérje számos kreatív lehetőséget kínál a sütés terén, és kiválóan alkalmas finom sütemények készítésére. Sokféle recept létezik, amelyekben a tojásfehérjéket főszereplőként vagy mellékszereplőként használhatjuk fel, hogy lélegzetelállító és ínycsiklandó desszerteket alkossunk.

3 tojásfehérje-pusztító sütemény

Unsplash, Wikimedia Commons

Kuglóf tojásfehérjéből

Hozzávalók

Elkészítés

A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd folyamatosan keverve adjuk hozzá a kétféle cukrot.

A lisztből egy evőkanálnyival forgassuk össze az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és magvakat.

A többit adjuk a masszához apránként – váltakozva az olajjal. A végén forgassuk be az gyümölcsöket is, magvakat is.

Kivajazott, kilisztezett formában süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából fél órán keresztül, tűpróbáig.

Wikimedia Commons

Financier

Hozzávalók

Elkészítés

A vajat forrásig hevítjük, 1-2 percig forraljuk, amíg le nem látunk az edény aljára.

A darált diót, kristály- és porcukrot, lisztet, sütőport és a tojásfehérjét robotgéppel simára keverjük.

Amikor elértük a kívánt állagot, a felhevített, már kihűlt vajat a keverékbe csorgatjuk, alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.

A hideg masszát nyomózsákba töltjük, szilikonos formába (tetszőleges forma) adagoljuk, vagy a zsákból tömböket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Tehetünk a tésztára egy-egy szem meggyet, málnát is.

170 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Unsplash

Pavlova

Hozzávalók

A tejszínkrémhez

A tetejére

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.

Helyezzük a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a keverőüstbe, és egy csipet sóval kezdjük el habbá verni.

Miközben alacsony sebességgel verjük a tojáshabot, fokozatosan hozzáadjuk a hideg vizet. Ugyanígy járunk el a cukorral is, majd növeljük a gép sebességet, és addig keverjük a habot, amíg a habverő végén szép íves és merev habcsúcs lesz.

Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a vaníliaaromát, az ecetet és a kukoricakeményítőt.

Egy 20 centi átmérőjű tortaforma aljának segítségével rajzoljunk kört a sütőpapírra, és helyezzük gáztepsire. A kör közepére halmozzuk a habot, majd spatula segítségével egyengessük el és formázzuk.

Az előmelegített sütő hőmérsékletét vegyük vissza 110°C fokra, és így süssük 45-50 percig a habcsókot, míg enyhén halványbarnás színűvé válik. Ezután 80-90 °C fokon 30-40 percig szárítjuk. Amikor ez letelt, kapcsoljuk ki a sütőt, és (ajtónyitás nélkül) hagyjuk benne kihűlni a habcsókot.

A pavlova közepe kicsit beesik, ebbe kanalazhatjuk majd a tejszínkémet. Ehhez közepesen kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, amit vaníliával és lime héjával ízesítünk.

A tetejére pedig mehetnek az ízlés szerinti – inkább savanykás ízvilágú – gyümölcsök.

Unsplash

Kapcsolódó