Különleges fagylaltokkal versenyeztek a mestercukrászok – írta a Magyar Cukrász Ipartestület.
A Magyar Cukrász Ipartestület az Év Fagylaltja versenyét 2024. május 24-én rendezte meg Kecskeméten. A rendezvény célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal.
A résztvevő cukrászok a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit A rendezvényt ismét fesztivál jelleggel rendezték meg, melyet számos szakmai és gyermek program kísért a rendezvény sátorban és a színpadon egyaránt.
Az idei versenyen rekord számú, összesen 90 fagylaltkülönlegesség versengett a díjakért. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátó Kecskemét Megyei Jogú Város tiszteletére egy új kategóriát is hirdettek: a „Sárgabarack fagylalt kategóriát”. Ebben a kategóriában a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” szeretnének népszerűsíteni.
Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
„M” – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
„Sárgabarack” kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
A versenyfagylaltokat a helyszínre telepített fagylalt fagyasztó laboratóriumokban a nézők előtt, élőben készítették el a versenyzők. A fagylaltokat és a korábbi évek díjnyertes fagylaltjait a rendezvény látogatói kedvezményesen kóstolhatták 500 forint/adag áron kapható kóstolójeggyel.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönség zsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte.