Otthon készült

Ne dobd ki a hagyma héját, sokféleképpen hasznosítható

Unsplash
Unsplash
Az élet 6 területén is segítségünkre lehet.

A vöröshagyma héja általában hulladékként végzi, pedig számos hasznos felhasználási módja létezik, amelyek mind a háztartásban, mind a kertben, sőt, akár az egészségmegőrzés terén is hasznosak lehetnek. Melyek ezek?

1. Természetes festék

A vöröshagyma héja kiválóan használható természetes festékként. Az élelmiszerek és textíliák festésére is alkalmas, szép aranysárga, barna és narancssárga árnyalatokat eredményezve. Ezek közül legismertebb a húsvéti tojásfestés hagyhahéjjal.

2. Növényi trágya és mulcs

A hagymahéj gazdag tápanyagokban, így kiválóan alkalmas komposztálásra és növényi trágyaként való felhasználásra. A hagymahéjat közvetlenül a talajra is teríthetjük, hogy megakadályozzuk a gyomok növekedését és megtartsuk a talaj nedvességtartalmát.

3. Egészségmegőrzés

A vöröshagyma héja számos antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A hagymahéjból készült tea segíthet a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésében. Ehhez forraljunk fel egy marék hagymahéjat vízben, szűrjük le, és fogyasszuk melegen. A hagymahéj kivonata gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, amelyek segíthetnek az ízületi fájdalmak enyhítésében.

4. Természetes tisztítószer

A vöröshagyma héja természetes tisztítószerként is használható, különösen a fémes felületek tisztítására. Forraljunk fel vöröshagyma héjat vízben, majd a keletkezett főzettel töröljük át a fémes felületeket, például rozsdamentes acél mosogatót vagy csaptelepeket. A hagymahéj főzete eltávolítja a szennyeződéseket és fényesíti a felületeket.

5. Hajápolás

A vöröshagyma héjából készült főzet kiválóan használható a hajápolásban is. Forraljunk fel egy marék hagymahéjat vízben, szűrjük le, és használjuk hajöblítőként. A hagymahéj főzete segíthet erősíteni a hajat és fokozza annak fényét.

6. Állati takarmányként

A hagymahéj hozzáadható az állatok takarmányához is, különösen baromfik esetében. Kis mennyiségben keverve a takarmányhoz javíthatja az állatok egészségét és a tojások színét.

Kapcsolódó
3 isteni főétel, melyben a hagyma dominál
Randinapra nem ajánljuk, minden egyéb esetben viszont igen!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik