Otthon készült

5300 panda varázsol különleges hangulatot egy kaposhomoki házba

Egy kaposvári kislány rajongása a pandákért olyan őszinte, mély szeretetté alakult, hogy felnőve, már családanyaként barátaival, civilekkel és önkormányzati segítséggel sikerült játékpanda múzeumot berendezni egy kaposhomoki házban.

Élete első pandáját egyévesen kapta szüleitől Rákóczi Dóra, majd jött még két fekete-fehér mackó, de egy pizsama mutatott rá arra, hogy itt bizony pandaszerelem szövődött.

A pandagyűjtés sorsdöntő fordulata egy rózsaszín pizsama volt. Édesanyám sose adott rám rózsaszín ruhát, én viszont három évesen egy rózsaszín pöttyös pizsamáért sírtam a boltban. Majd kiderült, hogy nem foglalkoztam én a színekkel, csak az elején szereplő pandamaci miatt voltam hajthatatlan

– mesélte Dóra, aki innentől kezdve, ha ajándékozásról faggatták, csak egy szót ismételt: pandát.

Galéria
Facebook/Pandasarok

Idősebb koromban, egy idő után a történetükkel is elkezdtem foglalkozni, így lettem nevelőszülő és látogattunk el a bécsi állatkertbe is pandanézőbe.

Dórának innentől kezdve csakis pandás tárgyak érkeztek ajándékba, szépen szaporodott is a gyűjteménye. Az első kiállításra néhány éve került sor, mikor egy internetes felhívásra benevezett a gyűjteményével és ott második helyen végzett.

Ezzel egyidőben a kaposvári Játékváros vezetője, egy egy hónapig tartó mini kiállítást rendezett a pandák egy csekély részéből. Később a somogyaszalói óvodában volt egy rövid ideig tartó tárlat, végül Kaposhomok Önkormányzata keresett fel, hogy rendezzem be a kaposhomoki pandakiállítást, amely az akkor még csak a 2500 darabos gyűjtemény egy részéből nyílt meg 2017-ben, a kaposhomoki könyvtárban

– mesélt a kezdetekről Dóra, aki hozzátette, hogy néhai édesanyjának volt az álma, hogy az általa megvásárolt pandák méltó helyre kerüljenek. Kaposhomokon pedig a közelmúltban meg is nyílt a Kaposhomoki Pandakiállítás és Közösségi Tér.

A településen egy négyszobás lakóépületben található jelenleg az 5300 darab pandás tárgy. A szobákat igyekeztünk egy lakás tematikája szerint berendezni, így van pandás tárgyakkal berendezett konyha, fürdő, wc, gyerekszoba, tanulószoba, kis strand és természetesen a polcokon sok-sok panda. Célunk, hogy egy interaktív tárlat keretében minél többen csodálhassak meg az egyedülálló gyűjteményemet, illetve, hogy csoportok számára rendezvényeket szervezzünk, hogy így csaljunk mosolyt a gyerekek arcára a szürke hétköznapok közben.

Dóráék a kiállítás előtt már interaktívvá tették a gyűjteményt, hiszen Pandasarok néven járták, járják az országot.

A Pandasarok a Kaposhomoki Pandakiállítás és Közösségi Tér kitelepülése, melyet egyesületi formában működtetünk. Rendezvényeket vállalunk, ahol lehet találkozni az Óriáspandánkkal is. A kiállítás mellett az egyesülettel célunk, hogy fiatalok bevonásával falunapokon és oktatási intézmények gyerekprogramjain is megjelenjünk

– emelte ki a gyűjtő.

Facebook/Pandasarok

Kitelepüléseken a megrendelő választhat a szolgáltatások közül (pandás csillámtetoválás, arcfestés, hűtőmágnes készítése kicsiknek és nagyoknak, pandás színező, pónik, légvár, lufihajtogató bohóc, VR szemüveges játék).

Azzal, hogy fiatalokat vonunk be rendezvényeink lebonyolításába, legfőbb célunk a csellengések csökkentése.

Dóra magyar rekorder gyűjtő, de mint mondta, számára minden darab különleges, nincs kedvence, de érkeztek már pandák hozzájuk a világ minden tájáról, Kínából, Amerikából és Európa számos országából.

Szeretnénk a gyűjteményt további pandákkal bővíteni, illetve időszakos kiállítást berendezni a környéken élő egyéb gyűjtők ereklyéiből, kreatív foglalkozásokat, pandás vetítéseket és játékos vetélkedőket szervezni kisebb csoportoknak, hogy újra és újra érdemes legyen ellátogatni hozzánk

– mesélt a tervekről is Dóra, aki végzettségét tekintve jogász és kulturális közösségszervező, most az Országos Fordítóiroda kaposvári irodájában dolgozik lassan tíz éve. Egy saját két és fél éves pandarajongó kislány édesanyja, és két felnőtt nevelt gyermek boldog anyukája.

Dórának komoly kötődése van a labdarúgáshoz is, ő ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Vármegyei Igazolási és Átigazolási Bizottság elnöke és ha marad idő, akkor kirándulni, horgászni is eljár a család.

Talán érthető is, hogy egy ilyen színes egyéniségnek, miért lett ilyen kedves és izgalmas gyűjtőszenvedélye.

Kapcsolódó
160 éves építőkockái is vannak a játékgyűjtő pedagógusnak
A soproni egyetem docense játékpedagógiát tanít a jövő óvodapedagógusainak, ő maga pedig húsz éve szenvedélyes játékgyűjtő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik