A strandoláshoz a magyar családok többségénél hozzá tartozik a lángosozás is, jól tud esni a lubickolás utána a puha, sajtos-tejfölös tészta. Az ára már kevésbé esik jól, főleg, ha a família minden tagja „elpusztít” egyet-egyet. Házilag a balatoni lángos árához képest fillérekből elkészíthetjük a Nosalty receptje alapján és garantáltan mindenki jóllakott lesz a végén.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 1 ek só
- 25 g friss élesztő
- 100 ml tej
- 2 ek cukor
- 150 g joghurt
- 200 ml víz
- 1000 ml napraforgó olaj
- fokhagyma
- tejföl
- sajt
Elkészítés
A lángoshoz a cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (adjunk hozzá egy kanállal a lisztből, így erősebb lesz).
A sót elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, joghurtot és vizet. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát, míg fényes és enyhén hólyagos nem lesz.
Ezután tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk, 5 egyenlő részre osztjuk, a gombócokat pedig kiolajozott tálcára tesszük, majd további 30 perc alatt ismét duplájára kelesztjük őket.
A tésztagombócokat vékonyra széthúzzuk.
A felhevített olajban a lángosok mindkét oldalon aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük őket. Frissen, forrón tálaljuk, fokhagymával, tejföllel, sajttal tetszés szerint.