Otthon készült

100 éve találták fel a cézársalátát: ez az eredeti recept

Guillermo Arias / AFP
Guillermo Arias / AFP

A mára világszerte ismertté vált cézársaláta receptje megalkotásának századik évfordulóját ünnepelték vasárnap a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult, írja az MTI.

Történészek szerint az amerikai határához közeli mexikói városban találták fel ugyanis 1924-ben az eredetileg ételmaradékok felhasználásával megalkotott fogást.

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején.

A hatalmas vendégsereg kiszolgálására Cardini az elbeszélések szerint végül kénytelen volt mindent egy hatalmas fatálba aprítani, amit még a konyhában talált, s így született meg a cézársaláta, amely a közhiedelemmel ellentétben nem Julius Caesarról, hanem Cardiniről kapta a nevét. Az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács.

Száz évvel később, a tijuanai Caesar’s Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítették a salátát, amely a klasszikus recept alapján római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll. A teljes receptet a Nosalty oldalán találod, ide kattintva.

Időközben a recept – bár alapjában változatlan maradt – további adalékokkal, így például szardellával bővült – mondta Claudio Poblete mexikói szakács, aki a századik évforduló apropójából egy könyvet is megjelentetett. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek “alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából“.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik