Otthon készült

Mesés nyári káposzta az év strandétele 2024-ben

A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú nevező közül kiválasztott díjazottokat a balatonvilágosi Lavender Teraszon a július 31-én tartott eredményhirdetésen mutatták be.

Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta, a legjobb strandbüfé étel az alsóörsi pisztácia pesztós lángos, az év stranddesszertje a gyümölcsös tarhonyapuding Zamárdiban, vega különdíjas a badacsonyörsi Patisszon kukoricahabbal és az év felfedezettje a Julcsi Kalácsoda Siófokról.

Az Év strandétele

A díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot.

heim alexandra

A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával. 4750 forintért egy különleges és igazán nyári főételt kapunk.

A legjobb büfé

Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős kreatív lángos mezőnyben sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk: a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik. Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája.

heim alexandra

Érdemes aláhúzni, hogy követendő példát mutatnak azzal, hogy a lángost ilyen szépen is lehet tálalni – amellett, hogy ízharmóniájával is a világon bárhol szerethetővé tehetné a lángos műfajt, mindössze 2500 forintért.

A kreatív lángossal nevezők számára ma már szerencsére evidens, hogy minél szebben tálaljanak egy lángost. Szeretnénk minél több lángososhoz eljuttatni ez az üzenet, mert ma talán ezen a téren a legsürgetőbb javítani a lángos kínálaton.

Az Év stranddesszertje

Idén új versenykategória volt az Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tapióka gyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben.

heim alexandra

Narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, majd hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Elképesztő krémességét a tarhonya textúrája még izgalmasabbá teszi, akár reggelire is kiváló és évek óta a vendégek egyik kedvence a Tikiben 2650 forintért. Nem túlzás azt mondani, hogy tarhonyával jobb lett, mint az eredeti tapióka gyöngyös ázsiai desszert.

Vega különdíj

Vega különdíjat a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja kapott.

heim alexandra

Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra. Napsárga színét és különleges ízvilágát leginkább a kukoricahab adja meg, és kifejezetten egyedi nyári bisztró étel 3650 forintos áron.

Az Év felfedezettje

Az Év felfedezettje idén Siófok – Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, akik a szokásos édes kürtöskalács műfajban is tudtak kiemelkedőt mutatni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelték meg, ami már látványként kívánatossá teszi az ételt.

heim alexandra

Gyakorlatilag nem lehet abbahagyni az evését, annyira feldobja a kalácsot az enyhén savas siófoki málna, 2500 forintért. Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal, 1700 forintos áron.

Nemcsak fesztiválokon lehet őket megtalálni, hanem a siófoki kertjükben felállított kürtős műhelyben is, ahol kedvesen családias atmoszféra fogadja a vendégeket a gasztro élmény mellé.

Ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése Európában. Idén 40 nevezett étel volt, ami abszolút rekord, így minden korábbinál erősebb mezőnyből kellett kiválasztani a döntőbe továbbjutókat, majd végül azok közül is a legjobbakat

– összegzett Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája.

Kapcsolódó
Balatoni nyelves 2023-ban az év strandétele
Az idei versenyre kilenc vendéglátóhely összesen tizennégy étellel nevezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik