Az elmúlt évtizedben egyre többet hallunk a szezonalitásról, azaz arról, hogy az egyes növényfajták természetes körülmények között az év egy-egy adott időszakában érhetők el a legjobb minőségben és ízben, és hogy a legjobbat akkor tesszük az egészségünkkel és a Földdel is, ha igyekszünk keresni és a megfelelő időben asztalunkra is tenni ezeket, írta a Nők Lapja.
- A szezonális termékek általában magasabb tápértékkel rendelkeznek, mivel akkor szedik le őket, amikor a legtöbb vitamin és ásványi anyag található bennük.
- A szezonális zöldségek és gyümölcsök mindig ízletesebbek, mivel érett állapotban szedik le őket.
- Általában olcsóbbak, mivel nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre, és kevesebb költséget igényel a termelésük és szállításuk.
- Vásárlásával támogathatjuk a helyi gazdákat és a helyi gazdaságot.
Zöldségek
Paradicsom
- Tele van likopinnal, C-vitaminnal, K-vitaminnal, folsavval és káliummal is.
- Készítsünk belőle friss salátát olívaolajjal és bazsalikommal, vagy használjuk alapanyagként házi paradicsomszószhoz, tésztákhoz.
Paprika
- Magas C-vitamin-, A-vitamin-, B6-vitamin-, és folsav- tartalmáról híres.
- Nem csak a vajas kenyerünk mellé, töltött paprikának vagy lecsónak imádjuk, de érdemes sülve is kipróbálni, és mehet belőle bőven a salátánkba is.
Cukkini
- Alacsony kalóriatartalma mellett jó forrása a C-vitaminnak, káliumnak és mangánnak.
- Grillezzük, rántsuk, vagy használjuk vékonyra szelve tésztahelyettesítőként.
Uborka
- Magas víztartalmánál fogva remekül hidratál.
- C-vitamint, K-vitamint, és káliumot is tartalmaz.
- Készítsünk belőle frissítő uborkasalátát joghurttal és kaporral, vagy adjuk hozzá smoothie-hoz.
Padlizsán
- Remek rostforrás.
- Gazdag B-vitaminban, K-vitaminban és káliumban.
- Készítsünk belőle padlizsánkrémet, grillezzük, vagy süssük meg, és használjuk tésztaszószban.
Gyümölcsök
Őszibarack
- Magas A-vitamin, C-vitamin, és rosttartalmáról híres.
- Fogyasszuk frissen, reggelire joghurttal és granolával, vagy készítsünk belőle lekvárt, granitát és süssük süteménybe.
Szilva
- Remek forrása a K-vitaminnak, C-vitaminnak, rostnak és jó hatással van az akadozó emésztésre is.
- Együk önmagában nassolni valóként, vagy adjuk hozzá zabkásához és süteményekhez, készülhet belőle leves, vagy hűsételek mellé izgalmas ragu.
Szeder
- Magas C-vitamin-, K-vitamin-, rost-, antioxidánstartalmáról híres.
- Együk magában, vagy keverjük joghurtba vagy zabkásába, vagy készítsünk belőle házi lekvárt.