Otthon készült

Edd magad egészségesre augusztusban is

pixabay
pixabay
A szezonális termékek fogyasztásának számtalan előnye van, megmutatjuk melyek azok.

Az elmúlt évtizedben egyre többet hallunk a szezonalitásról, azaz arról, hogy az egyes növényfajták természetes körülmények között az év egy-egy adott időszakában érhetők el a legjobb minőségben és ízben, és hogy a legjobbat akkor tesszük az egészségünkkel és a Földdel is, ha igyekszünk keresni és a megfelelő időben asztalunkra is tenni ezeket, írta a Nők Lapja.

A szezonális termékek fogyasztásának számtalan előnye van.

  • A szezonális termékek általában magasabb tápértékkel rendelkeznek, mivel akkor szedik le őket, amikor a legtöbb vitamin és ásványi anyag található bennük.
  • A szezonális zöldségek és gyümölcsök mindig ízletesebbek, mivel érett állapotban szedik le őket.
  • Általában olcsóbbak, mivel nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre, és kevesebb költséget igényel a termelésük és szállításuk.
  • Vásárlásával támogathatjuk a helyi gazdákat és a helyi gazdaságot.

Mi szezonális augusztusban?

Zöldségek

pixabay

Paradicsom

  • Tele van likopinnal, C-vitaminnal, K-vitaminnal, folsavval és káliummal is.
  • Készítsünk belőle friss salátát olívaolajjal és bazsalikommal, vagy használjuk alapanyagként házi paradicsomszószhoz, tésztákhoz.

Paprika

  • Magas C-vitamin-, A-vitamin-, B6-vitamin-, és folsav- tartalmáról híres.
  • Nem csak a vajas kenyerünk mellé, töltött paprikának vagy lecsónak imádjuk, de érdemes sülve is kipróbálni, és mehet belőle bőven a salátánkba is.

Cukkini

  • Alacsony kalóriatartalma mellett jó forrása a C-vitaminnak, káliumnak és mangánnak.
  • Grillezzük, rántsuk, vagy használjuk vékonyra szelve tésztahelyettesítőként.

Uborka

  • Magas víztartalmánál fogva remekül hidratál.
  • C-vitamint, K-vitamint, és káliumot is tartalmaz.
  • Készítsünk belőle frissítő uborkasalátát joghurttal és kaporral, vagy adjuk hozzá smoothie-hoz.

Padlizsán

  • Remek rostforrás.
  • Gazdag B-vitaminban, K-vitaminban és káliumban.
  • Készítsünk belőle padlizsánkrémet, grillezzük, vagy süssük meg, és használjuk tésztaszószban.

Gyümölcsök

pixabay

Őszibarack

  • Magas A-vitamin, C-vitamin, és rosttartalmáról híres.
  • Fogyasszuk frissen, reggelire joghurttal és granolával, vagy készítsünk belőle lekvárt, granitát és süssük süteménybe.

Szilva

  • Remek forrása a K-vitaminnak, C-vitaminnak, rostnak és jó hatással van az akadozó emésztésre is.
  • Együk önmagában nassolni valóként, vagy adjuk hozzá zabkásához és süteményekhez, készülhet belőle leves, vagy hűsételek mellé izgalmas ragu.

Szeder

  • Magas C-vitamin-, K-vitamin-, rost-, antioxidánstartalmáról híres.
  • Együk magában, vagy keverjük joghurtba vagy zabkásába, vagy készítsünk belőle házi lekvárt.
Kapcsolódó
Zöldségágyás lett egy régi szombathelyi homokozó
A lakók összefogtak és új életre keltették a területet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik