Nem ehet tojást? Ezek a legjobb helyettesítők

Hét alternatívát is mutatunk.

A tojás mellőzése leginkább a sütemények, a panírozás területén jelent kihívást, de a vegán étrend népszerűsödésével egyre több tojáshelyettesító módszerrel lehet már találkozni.

A Magyar Mezőgazdaság cikkének segítségével összeszedtük a legjobb megoldásokat.

Almaszósz:

Népszerű alternatíva azok körében, akik zsírmentes, vagy csökkentett zsírtartalmú, mégis kellemes textúrájú süteményeket szeretnének. Egy tojás negyed csésze cukormentes almaszósszal váltható ki. Készen is kapható, de percek alatt magunk is előállíthatjuk.

Banánpüré:

Finom ízt, édességet, és nedvességet ad a süteményeknek, édességeknek. Kicsit sűrűbbé, nehezebbé teszi a tésztát, ezért ajánlott mellette egy picivel több lazítóanyagot (sütőpor) használni. Az érett banán cukortartalma miatt csökkenthetjük a hozzáadott cukor mennyiségét is, illetve egyes esetekben teljesen el is hagyhatjuk. Az érett banán kevert tésztás süteményekhez, palacsintákhoz és brownie-khoz a legalkalmasabb. Egy tojás helyett használjunk egy közepes érett, pépesített banánt.

Joghurt:

Nedvesebbé tehetjük vele a süteményeket, viszont használata mellett hosszabb sütési idővel kell számolni. Negyed csésze ízlés szerint választott joghurt (szója, kókusz, stb.) felel meg egy tojásnak.

Lenmag:

Ez a nyálkaanyagban gazdag magocska óriási segítség a konyhában. Az őrölt lenmag a tojás megkötő tulajdonságait utánozza kenyerekben, süteményekben, hamburgerekben és vegán húsgombócokban. Keverjünk össze 1 evőkanál őrölt lenmagot 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk állni 5 percig, hogy besűrűsödjön.

Csiamag: 

Gyakorlatilag ugyan úgy kell használni, mint az előbb említett lenmagot.

Csicseriborsóliszt:

A magas fehérjetartalmú csicseriliszt kötőanyagként működik, és az egyik legjobb természetes tojáspótló pékáruk, sütemények, omlett, frittata, panírozó massza készítésekor.

Minden egyes tojás helyett keverjünk el 3 evőkanál csicseriborsólisztet 3 evőkanál vízzel, amíg sűrű és krémes masszává nem válik. Nyersen semmiképp sem ajánlott kóstolgatni, mert emésztési panaszokat okozhat, és az íze sem igazán lenyűgöző. Markáns íze hőkezelés hatására teljesen megszelídül.

A csicseriborsó viszkózus főzővize (aquafaba):

Ez az, amit a csicserikonzervben találunk és szó szerint csodákra képes. Édes (péksütik, kevert tésztás sütemények, stb.) és sós jellegű ételekben kenyér, vaj, majonéz) is megállja a helyét.  A legérdekesebb, hogy felverve helyettesíteni tudja a tojásfehérjét. Három evőkanál csicserilé tesz ki egy normál tojást. Házilag is elkészíthető.

Igazi szuperfood a csicseriborsó, ebben cikkben írtunk róla! A túlérett banán segítségével pedig még cipőt is pucolhatunk.

Kapcsolódó
Igazi csodaszer a kertben a tojáshéj
Ha szeretnéd te is gazdaságosabban felhasználni az elfogyasztott tojások héját kertedben, akkor az alábbi tippek pontosan ebben segítenek majd.