Otthon készült

Cipőfényezésre is kiváló a túlérett banán

freepik.com
freepik.com
Csak azért, mert a banán túljár a virágkorán, még nem ok arra, hogy a szemetesbe dobjuk.

A banán értékes és közkedvelt gyümölcs, nincs olyan család, akinek az asztalán ne fordulna meg gyakran. Sajnos nem tartozik a sokáig eltárolható gyümölcsök közé, és bár vannak trükkök, amikkel a barnulás néhány nappal elodázható, sajnos viszonylag hamar kerül túlérett, löttyedt állapotba. Ilyenkor persze már senki nem eszi meg szívesen, ám szerencsére kidobni sem kell.

Több módja van, hogy a barna banánt is felhasználjuk, írja a treehugger.com.

Banános testradír

A banán tápanyagban gazdag húsa kiváló bőrhidratáló, és tökéletesen működik testradír alapjaként, még akkor is, ha az a banán bebarnult. A testradírhoz nem kell más, mint pépesíteni a gyümölcsöt, hozzáadni 3 evőkanál cukrot, egy teáskanál olivaolajat, néhány csepp vaníliakivonatot vagy valamilyen illóolajat. Dörzsöljük át zuhanyzás előtt a bőrünket, aztán mossuk le a pépet.

Gyors arckezelést is végezhetünk banánpéppel. Ehhez a banánt cukor nélkül masszírozzuk az arcunkra, elkerülve a szemkörnyéket. Öblítsük le.

Jeges smoothie

Semmi sem tesz olyan frissítő hideggé egy turmixot, mint a jég, és semmi sem készít olyan gazdag és krémes turmixot, mint a fagyasztott banán. Nincs más dolgunk, mint lecserélni a jeget az italunkban fagyasztott banánra.  A banánt meghámozzuk, felszeleteljük, lefagyasztjuk. Használjuk jég helyett. Isteni.

freepik.com

Cipőápoló

A tengerészgyalogosok régi trükkje: cipőkrém helyett használjunk banánhéjat, hogy bőrcipőnket fényessé varázsoljuk. A trükk tényleg működik. Hámozzuk meg a banánt (a beleket az itt felsorolt ​​egyéb felhasználási módok bármelyikében használjuk fel), a héj belsejével pedig dörgöljük át a cipőt, majd egy puha ruhával töröljük át.

Tegyük boldoggá a rózsát

Ha a rózsabokor virága elhalványult, próbáljuk ki a banánvizet, sokan esküsznek rá, hogy működik. Egy túlérett banánt fél csésze vízzel pürésítünk a turmixgépben. Enyhén ássuk ki a talajt a rózsa körül, öntsük bele a keveréket, és keverjük bele a talajba. A rózsa kivirul.

Öntözzünk cserepeseket banánvízzel

Már írtunk mi is arról, milyen jót tesz a cserepeseknek a banán alapú erősítő. Tegyünk egy banánhéjat egy nagy üvegbe, és öntsük le vízzel. Használjuk ezt a „levet” a szokásos öntözéshez: egy rész banánlé öt rész vízhez.

Pillangócsali

Nyáron pillangók etetésére is használhatjuk a bebarnult banánokat. Ha pillangókertet szeretnénk a kertbe, ez jó csalogató megoldás.

Kapcsolódó
3 kihagyhatatlan banános sütemény
Készítsd el mindegyiket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik