A madarak etetése – mely fontos madárvédelmi tevékenység – nagy odafigyelést, elhivatottságot és rendszerességet követel. Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjen bele bárki, ha a madarak élelemmel való ellátását kellően odafigyelve, napi rendszerességgel tudja biztosítani, hosszú hónapokon keresztül.
Az én madárbarát kertemet látogató tollas vendégeimnek próbálok minél többféle eleséget felkínálni, hiszen így a kedvük szerint tudnk válogatni. A felkínált eleséget igyekszem természetes módon kihelyezni, odafigyelve, hogy melyik madárfaj hol szeret, vagy tud táplálkozni. Hiszen ahány madár, annyi szokás.
Épp ezért alakítottam ki az ökörszem kastélyt, a harkálykertet, kedvükért gazdagítva a kertemet olyan korhadó fákkal, gyökerekkel, amik a hasznunkra van, mert vannak fajok, akik ragaszkodnak a természetes élőhelyükhöz.
Mindig hat darabot készítünk el, ez általában két-három napra elegendő, bár ha nagy a forgalom, akkor előbb elfogy a finom betevő. Elkészítése után egy napot állni hagyjuk a hűtőben.
A madárkalács elkészítése lépésről-lépésre
- A forma bármilyen lehet. Mi erre a célra szánt, szép színes muffin formákban készítjük a finom csemegét.
- Az első lépés, hogy a magokat kis műanyag poharakba kiszedjük.
- A következő magokból áll általában a mi kalácsunk: zabpehely, vörös köles, napraforgómag, valamint dió, mogyoró apró darabokra törve.
- Legyenek benne kisebb és nagyobb darabok is, hiszen a piciny csőrű őszapók például a kicsi darabokat kedvelik.
- Az elmúlt hetekben ezeket a hozzávalókat új kedvencükkel, az apró zabpehellyel is kiegészítettük. Az egészen kicsi darabkák kellemesen felpuhulnak a zsiradékban.
- Ezt a számukra is felkínálható eleséget rendszeresen helyezem ki a madárkalácsba rejtve, vagy csak önmagában, de kevés olajjal elkeverem, hogy a darabkák megpuhuljanak.
- Miután minden hozzávaló a kis pohárkákban lapul, felolvasztjuk a zsiradékot.
- Mi kókuszzsírt használunk. Ennek oka, hogy a kókuszzsír nem olvadékony. A formát kiválóan megtartja, a benne lapuló magok is stabilan benne maradnak, ahogy a zsír körbeöleli őket.
- Amíg a zsír olvad, egy nagyobb műanyag tálkába beleöntjük a hozzávalókat. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhova jusson mindenféle mag.
- Ezután szépen megtöltögetjük a formákat, amelyeket jó háromnegyedig töltünk. Ez idő alatt a zsír tökéletesen felolvad.
- Amikor a hat pohár készen van, szívószálat szúrok a közepébe. Körülbelül három-négy centi hosszú darabokra vágom a szívószálakat. Ennek az a célja, hogy amikor a zsiradék visszadermed, könnyedén át tudjam fűzni rajta a madzagot, amivel felkötöm majd a fára a kalácsot.
- A kalácsokat hagyom szobahőmérsékleten kihűlni, ezután a hűtőben tárolom.
Hova helyezzük ki?
Azt, hogy hova helyezzük ki a madárcsemegét, saját elképzelés kérdése. A faágra akasztott függő kalácsot cinegék és őszapók fogyasztják. A harkálykert korhadó fáinak a réseibe is helyezek , itt sokkal több faj csipegeti, többek között a fakuszok, a fekete rigók, a szén és kék cinegék, a nagy és a közép fakopáncsok, a csuszkák, a szajkók, a lepergett morzsalékokat pedig a gyengébb csőrű vörösbegyek és az ökörszemek is örömmel fogyasztják.
Ha kedvet kaptatok az elkészítéséhez kellemes időtöltést kívánok hozzá.
Akinek madárbarát kertje van, az napról-napra gyönyörködni tud tollas kis barátainak a szépségében. Vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket!