Otthon készült

Dubaji csokis fánk: a farsang új kedvence

Gábor, a házi pék új recepttel ajándékozta meg a sütés szerelmeseit, a siker borítékolható.

Javában tart a farsang időszaka, s ha farsang, akkor elmaradhatatlan a fánk. Ennek a hagyományos finomságnak megannyi változata van, ám nem meglepő, hogy a dubaji csoki 2024 őszétől tartó diadalmenete kapcsán, az “őrület” farsangkor sem ismer határokat: új kedvenc lehet minden család asztalán a dubaji csokis fánk.

Pászner Gábor – az interneten Gábor, a házi pékként ismert gasztroblogger, akinek több receptjét megismerhették korábban a Sokszínű vidék olvasói – úgy gondolta, elkészíti, majd rajongói százezres táborával megismerteti a dubaji csokis fánk receptjét, melyről igazán hangulatos videót is készített.

A dubaji csoki sikerének örömére elhoztam nektek a trendet a szakmámhoz közelálló formában is, hiszen a legújabb receptemben dubaji csokis fánkok elkészítését mutatom be. A tölteléken ez esetben lágyítottam, hogy jobban passzoljon a fánk tésztájához, így egy nagyon kellemes eredményt kaptam, mondhatni életem egyik legfinomabb fánkját

– írta a Facebookon.

Lássuk előbb írott formájában a receptet!

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400 g
  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 5,6 g
  • Só: 4  g
  • Cukor: 45  g
  • Vaníliás cukor: 8 g (1 csomag)
  • Vanília paszta/esszencia: kevés (elhagyható)
  • Vaj/Margarin: 40 g
  • Tojássárga: 3 db
  • Rum: 35 ml
  • Tej: 150 ml

A töltelék összetétele

  • Kadayif tészta: 180 g
  • Vaj a tészta pirításához: 50 g
  • Pisztáciakrém: 400 g
  • Habtejszín: 100 g
  • Mascarpone: 100 g
  • Tahini szezámmagpaszta: 40 g

Szükséges még bő olaj a sütéshez, tejcsokoládé, és fehércsokoládé a fánkok tetejére, valamint tört pisztácia, vagy bármely egyéb díszítőelem.

Az elkészítés menete

  • Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
  • Tésztaérés: 45 perc
  • A tészta nyújtása, fánkok szaggatása, a maradék tészta újradolgozása
  • Kelesztés: 40-60 perc
  • Sütés: 160-175C°-os olajban, oldalanként kb. 2-3 percen át. A sütés első szakasza fedő alatt történik.
  • Csokoládé olvasztása, majd a kihűlt fánkok tetejének lemártása, további díszítésük.
  • A Kadayif tészta pirítása, majd kihűtése. Tejszínhab verése, majd a töltelék kikeverése.
  • A fánkok félbe vágása, majd megtöltésük.

Nézzük meg mindezt videón!

A dubaji csoki térhódítása óta szinte tarol a gasztronómiában. Receptje több változatban bejárta a világhálót, majd egészen váratlan kreációk is megjelentek a vendéglátósok kínálatában. Egy balatoni étteremben például dubaji csokis burger is található az étlapon, a Nógrád vármegyei Szécsényben pedig ínycsiklandó dubaji csokis pizzákat sütnek egy pizzériában.

Kapcsolódó
Meghódította az internetezőket Gábor, a házi pék receptkavalkádja
2015-ben a jobb lehetőségek reményében költözött családjával Németországba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik