Otthon készült

Meghódította az internetezőket Gábor, a házi pék receptkavalkádja

2015-ben a jobb lehetőségek reményében költözött családjával Németországba.

Pászner Gábor, vagy ahogy a világhálón a tevékenysége által ismerik: Gábor a Házi Pék, a szakma szerelmese.

  • 34 éves. Veszprémben született, 2015-ig ott is élt
  • 12-13 éves volt, amikor elkészítette élete első süteményét
  • Felnőttképzés keretében szerzett pék szakmunkás bizonyítványt
  • 2015-ben a jobb lehetőségek reményében feleségével és lányával Németországba költözött
  • Jelenleg Bajorország délnyugati csücskében egy nagy és dinamikusan fejlődő péküzemben az éjszakás műszak összes pozíciójában vezető beosztásban dolgozik
  • A Gábor a Házi Pék Facebook és Instagram oldalát, valamint YouTube csatornáját 60-60 ezernél többen követik
  • A Gábor a Házi Pék receptek nevű Facebook csoportjához 8 hónap alatt 78 ezren csatlakoztak
  • Az általa alapított ’’Házi Pékek Klubja’’ nevű Facebook csoport Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb házi pék csoportjává nőtte ki magát, jelenleg 83 ezer tagja van.
  • Közösségi oldalain az elmúlt években több mint 100 receptet tett közzé
  • Ars poeticája, hogy a sikeres kenyerek, péksütemények elkészítéséhez türelemmel, jókedvvel és szeretettel kell hozzáállni

Pászner Gáborral pályafutásáról, szakmaiságáról, életéről, munkájáról, terveiről és internetes sikereiről beszélgettünk.

Hol szerezte szakmai bizonyítványát?

Tanulmányaimat a dunaföldvári Bella István Szakképző Iskolában végeztem egy OKJ-s felnőttképzésen. Már a tanulmányok során elvarázsolt a szakma, mind a gyakorlatban, mind az elméletben. Kiemelt érdeklődésemet az eredményeim is tükrözték, az eredményeim végig kitűnőek voltak, valamint a szakmai vizsgám alkalmával is az összes gyakorlati és elméleti modult jelesre teljesítettem. Összességében azt mondhatom, hogy már a tanulmányok kezdetén kialakult egy különleges szeretet a pék szakma iránt.

Milyen emlékei fűződnek az első önállóan készített pékáruhoz?

Életem első önálló süteményét 12-13 éves koromban készítettem el, amiből egy elég vicces sztori kerekedett. Egy kelt tésztás, kókuszos süteményt készítettem, amiben anyukám szeretett volna segíteni, de én annyira tiltakoztam ellene, hogy végül is hagyta, hogy elkészítsem egyedül. A probléma csak az volt, hogy a sütés előtt valami olaj folyhatott a sütőbe, ami elég rendesen felfüstölte a süteményemet, igazából olyan íze lett, mintha tábortűzön sült volna. Persze én így is nagyon büszke voltam rá, ezért nem nagyon volt más választása a családnak és másnapra elfogyott az egész sütemény, amitől még boldogabb voltam.

Mióta él Németországban, hol dolgozik?

2015-ig Veszprémben éltem, több pékségben is megfordultam, több fajta gyártástechnológiával ismerkedtem meg. Abban az évben feleségemmel és lányommal úgy határoztunk, hogy a jobb lehetőségek reményében külföldön vállalunk munkát. Azóta is Németországban, pontosabban Bajorország dél-nyugati csücskében élünk és dolgozunk, én egy nagy, dinamikusan fejlődő péküzemnél pékként.

Az éjszakás műszak összes pozíciójában vezető beosztásban dolgozom, dagasztóként, forgó, valamint Etázs kemencésként, emellett a tészta feldolgozásban is több részlegen. Amire igazán büszke vagyok, hogy nemrég a cég vezetője felkért az üzemvezető helyettesítésére. Úgy gondolom, hogy Németországban ez nagyon szuper eredmény. Célom még tovább fejleszteni a tudásomat, valamint a munkabéli lehetőségeimet. Elsődleges célom itt Németországban egy mesterpék, valamint egy élelmiszertechnikusi képzés elvégzése, másodlagosan esetleg egy cukrászképzés.

Van kedvenc munkafolyamata az Ön által készített pékáruk között?

Igazából ez a szakmai fejlődésem során mindig változik, valamint attól is függ, hogy az otthoni sütésről van szó, vagy az üzemi termelésről.

Az otthoni sütés kapcsán jelenleg különösen foglalkoztatnak a magas hidratáltságú, hosszú érésű, légies, olasz technológiára épülő péktermékek, mint például a focaccia, a római pinsa, a ciabatta, vagy édes vonalról a pannetonne.

Üzemi körülmények között a kedvencem a leveles és az egyéb finom péksütemények készítése, de az elmúlt időben inkább a kenyerek vonalán dolgoztam többet.

Képgalériánkban ismerkedjünk meg Gábor munkájával és remekeivel

Galéria

Otthoni sütést említett, aminek az interneten is köszönheti az ismertségét, elismertségét. Mennyire népszerű és kedvelt Gábor a Házi Pék a világhálón?

A Facebook oldalamat jelenleg 62 ezren követik. Az emberek érdeklődése és szeretete egyértelműen érzékelhető, amiért nagyon hálás vagyok, ezúton is köszönöm mindenkinek a rengeteg kedves, bíztató szót és a töretlen figyelmet. Természetesen a köszönetem az Instagram követőimhez is szól.

A Gábor a Házi Pék YouTube csatornámra is 63 ezer követőm van feliratkozva, ahol a receptjeimet tudják követni mind részletes videós bemutatás formájában, mind írott formában a videók alatti leírásokban.

Az általam 3 éve alapított ’’Házi Pékek Klubja’’ nevű Facebook csoport Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb házi pék csoportjává nőtte ki magát, jelenleg 83 tagja van. A csoport vezetését nagyon jó barátom, Király Roland látja el, aki búzatermelőként, valamint malom és pékipari szakemberként tevékenykedik, a Magyar Családellátó tulajdonosa.

Nagy büszkeségem a ’’Gábor a Házi Pék receptek’’ nevű Facebook csoportom, amit 8 hónapja alapítottam, de már most 78 ezer tagú. Itt átlagban havi ezer bejegyzés születik, melyekben a követőim a receptjeim alapján készített alkotásokat osztják meg egymással és persze velem is.

Mennyire ismert az interneten a német lakosság körében?

Az elmúlt években az eddigi tevékenységemet mindvégig magyar nyelven, magyar embereknek építettem fel és ebbe áldoztam a plusz energiáim teljes részét. Németországban is alapvetően az itt élő magyar követőim körében vagyok ismert.

Terveim között szerepel a német nyelvű közösségi médiás oldalak kiépítése, valamint a receptek német nyelvű bemutatása is, de ehhez rengeteg plusz szabadidő és energia szükséges, ezért még a gondolkodó fázisban vagyok.

Hogyan fér el az otthoni minipékség a lakásban, ahol ténylegesen süt és a videókat is készíti?

2015-ben, amikor kiköltöztünk Németországba, egy egész kicsi lakásban volt lehetőségünk lakni a feleségemmel és a lányommal, ezért a leghamarabb adódott alkalmat kihasználva egy picit nagyobb lakásba költöztünk. Az évek alatt az újabb lakást is kinőttük, tevékenységemből eredően már a fele hálószobánkat a konyhai eszközök tették ki. 2022 novemberében sikerült egy olyan, viszonylag nagy lakásba költöznünk, ahol terveink szerint már egészen hosszú távon tudunk kényelmesen élni. Mivel a lakásnak a konyhája is sokkal nagyobb, mint az előző, ezért terveztettünk egy új bútort, amit igyekeztünk úgy tervezni, hogy a recept videókhoz is a lehető legoptimálisabb legyen.

Kis ízelítő a finomságokból

Galéria

Hol szerzi be az alapanyagokat? Van köztük magyar?

Mivel főállásban dolgozom Németországban és a pékségekben alapvetően elég kötött a munkarend, ezért az alapanyagokat itt a lakóhelyemen szerzem be. Lisztekből pár hónapja a Magyar Családellátótól kapom a támogatást.

Némely receptek megvalósításához olykor elengedhetetlen a magyar alapanyag, ezért amikor például tepertős pogácsát szeretnék sütni, akkor természetesen felkeresek egy magyar boltot a környéken.

Az elkészített termékeket értékesíti?

Amiket itthon sütök, azokat nem értékesítem. Általában egy részét mi fogyasszuk el a családommal, egy másik részét a kollégák, barátok szokták ’’tesztelni’’. Természetesen sokszor eljátszom egy saját pékség gondolatával, de a jelenlegi lehetőségeim más sikerek kecsegtetnek, így azt a mennyiséget, amit itthon sütök, szívesebben adom ajándékként, mintsem pénzért.

Említette a Magyar Családellátó segítségét, barátságát annak tulajdonosával. Mit tudhat a laikus olvasó erről a kapcsolatról?

A Magyar Családellátó egy olyan vállalkozás, amely prémium minőségű liszteket és egyéb alap élelmiszereket biztosít az érdeklődők részére, például a méltán híres királybúzalisztek is szerepelnek a termékkörükben.

A vállalkozás tulajdonosával, Király Roland jó barátommal szövetséget kötöttünk és célul tűztük ki, hogy a Magyar Családellátó termékeit a marketingben és a forgalmazásban történő segítségemmel el kellene juttatni a németországi magyar honfitársaink és természetesen a német, illetve az egyéb nemzetiségű célcsoportok felé is. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt a lehetőséget reményeink szerint 2023. márciusra elérhetővé tegyük és a termékeket Németország területén is be lehessen szerezni eleinte online rendelések formájában.

Hány saját receptje van?

Az elmúlt évek során több, mint 100 receptet tettem közzé. A megosztásaimban mindvégig törekedtem a változatosságra, így folyamatosan más és más tésztacsoportokból mutattam be termékeket, valamint mindig próbáltam bemutatni a házi sütők számára újabb, érdekes, sokszor ismeretlen technológiákat is, amikkel házi körülmények között is javítható a péktermékek minősége. Receptjeim között szerepelnek a kenyerek, zsemlék és kiflik mellett édes kelt pékáruk, sós pogácsák, édes omlósok, fánkok, lángosok, kalácsok, leveles sütemények vajjal, vagy hájjal, de olykor egy-egy cukrászsütemény is bemutatásra kerül. Megtalálhatók élesztős és kovászos receptek egyaránt, de a lisztek terén is próbálok vegyesen dolgozni. Egy recepttel mindenki ízlésének és igényeinek megfelelni nem lehet, de ha a paletta változatos, akkor mindenki találhat a számára megfelelőt közülük.

Miként fogalmazná meg saját ars poeticáját?

Úgy gondolom a pék munkában az egyik legfontosabb, ami befolyásolhatja az eredményt, az a hozzáállásunk, ahogy ez az élet szinte minden területére is igaz. Azt vallom, hogy a sikeres kenyerek, péksütemények elkészítéséhez mindig türelemmel, jókedvvel és szeretettel kell hozzáállni. Amit így készítünk, az másokat is boldoggá fog tenni.

Kapcsolódó
Íme a tökéletes házi vajas kifli apró titka
A croissant készítésénél használt technikát alkalmazzuk, de csak két rétegben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik