Otthon készült

Soha ne tároljuk így a kenyeret

pixabay.com
pixabay.com
Hűtőbe véletlenül se kerüljön friss kenyér.

A kenyér minden háztartásban megtalálható alapélelmiszer, ám sajnos nem marad friss sokáig. Több-kevesebb sikerrel eltárolhatjuk néhány napig, de csupán egyetlen módszer van, ami hónapok múlva is ehető kenyérhez juttathat minket.

Most az epicurious.com segítségével összegyűjtöttük azokat a tárolási módokat, amelyek nem túl célravezetőek, s végül azt is eláruljuk, hogyan érdemes tárolni a kenyeret, ha hosszan meg akarjuk őrizni a frissességét.

Kapcsolódó
Villámgyors kenyerek élesztő és kovász nélkül
Gyorsan elkészülnek, és bár tömörebbek az élesztős kenyérnél, ízük vetekszik vele.

Azt mindannyian tudjuk, hogy simán a konyhapulton hagyni a kenyeret egyáltalán nem szabad, mert az nagyon rövid időn belül megkeményedik, s legfeljebb egy Insta-fotó dekorációjának lesz alkalmas, fogyasztásra semmiképpen.

Hűtő

Ami a tejterméknek vagy a zöldségeknek jót tesz, az a friss pékáru halálát okozza. A kenyér, ha a hűtőbe kerül, hatszor gyorsabban kiszárad, mint az, amit a konyhapulton felejtünk. Más a helyzet a bolti, előre csomagolt kenyerekkel, ezek esetében jó megoldás lehet a hűtő, mert megakadályozza a penészedést és a kiszáradást.

Pixabay.com

Kenyereszsák, papírzacskó

Ezek a megoldások inkább esztétikusak, mint praktikusak. Bár jól mutat egy díszes zacskó, vagy egy szép vászon kenyereszsák, egyikben sem lehet sokáig a péksüteményt tárolni, mert nagyon rövid idő alatt olyan kemény lesz, mint a kő. Jó hír, hogy a penész viszont az így tárolt kenyérre nem jellemző.

Műanyag zacskó

Sokan  műanyag zacskóban vásárolják meg a pékárut, aztán otthon abban is hagyják. Ez nem a legrosszabb megoldás, hiszen a zacskót légmentesen lezárva néhány napig ehetően puha és penészmentes maradhat a kenyér, bár a héja megpuhul és elveszíti kérgességét. Egy hét után azonban megjelenik a penész, és a pékáru mehet a kukába.

Kenyértartó doboz

A kenyértartó doboz már egészen jó megoldás lehet a kenyér tárolására, hiszen olyan környezetet teremt, ami kiegyensúlyozza a páratartalmat, ezáltal a kenyér belseje puha marad. Épp csak annyi levegőáramlás van benne, ami ahhoz kell, hogy a héj ropogós maradjon. A nagy doboz is jó, mert maximális légáramlást tesz lehetővé. Minél több kenyeret teszünk viszont a dobozba, annál magasabb a páratartalom, ezért ne töltsük túl.

És vajon mi az a módszer, amivel hetekig megőrizhetjük a pékárú frissességét?

Igen, természetesen a fagyasztó

A fagyasztót leggyakrabban élelmiszerek tartós tárolására használjuk, de ha a frissen sült kenyeret a legtökéletesebb állapotban szeretnénk megőrizni, akár csak néhány napig is, akkor a fagyasztó a megoldás. A kenyér lefagyasztása nagymértékben lelassítja a száradási vagy retrogradációs folyamatot, és kiküszöböli a penészesedés kockázatát is.

Kivétel után azonnal betehetjük a sütőbe vagy a kenyérpirítóba – és már fogyaszthatjuk is.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik