Javában tart a farsang időszaka, s ha farsang, akkor elmaradhatatlan a fánk. Ennek a hagyományos finomságnak megannyi változata van, ám nem meglepő, hogy a dubaji csoki 2024 őszétől tartó diadalmenete kapcsán, az “őrület” farsangkor sem ismer határokat: új kedvenc lehet minden család asztalán a dubaji csokis fánk.
Pászner Gábor – az interneten Gábor, a házi pékként ismert gasztroblogger, akinek több receptjét megismerhették korábban a Sokszínű vidék olvasói – úgy gondolta, elkészíti, majd rajongói százezres táborával megismerteti a dubaji csokis fánk receptjét, melyről igazán hangulatos videót is készített.
A dubaji csoki sikerének örömére elhoztam nektek a trendet a szakmámhoz közelálló formában is, hiszen a legújabb receptemben dubaji csokis fánkok elkészítését mutatom be. A tölteléken ez esetben lágyítottam, hogy jobban passzoljon a fánk tésztájához, így egy nagyon kellemes eredményt kaptam, mondhatni életem egyik legfinomabb fánkját
– írta a Facebookon.
Lássuk előbb írott formájában a receptet!
A tészta összetétele
- Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400 g
- Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 5,6 g
- Só: 4 g
- Cukor: 45 g
- Vaníliás cukor: 8 g (1 csomag)
- Vanília paszta/esszencia: kevés (elhagyható)
- Vaj/Margarin: 40 g
- Tojássárga: 3 db
- Rum: 35 ml
- Tej: 150 ml
A töltelék összetétele
- Kadayif tészta: 180 g
- Vaj a tészta pirításához: 50 g
- Pisztáciakrém: 400 g
- Habtejszín: 100 g
- Mascarpone: 100 g
- Tahini szezámmagpaszta: 40 g
Szükséges még bő olaj a sütéshez, tejcsokoládé, és fehércsokoládé a fánkok tetejére, valamint tört pisztácia, vagy bármely egyéb díszítőelem.
Az elkészítés menete
- Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
- Tésztaérés: 45 perc
- A tészta nyújtása, fánkok szaggatása, a maradék tészta újradolgozása
- Kelesztés: 40-60 perc
- Sütés: 160-175C°-os olajban, oldalanként kb. 2-3 percen át. A sütés első szakasza fedő alatt történik.
- Csokoládé olvasztása, majd a kihűlt fánkok tetejének lemártása, további díszítésük.
- A Kadayif tészta pirítása, majd kihűtése. Tejszínhab verése, majd a töltelék kikeverése.
- A fánkok félbe vágása, majd megtöltésük.
Nézzük meg mindezt videón!
A dubaji csoki térhódítása óta szinte tarol a gasztronómiában. Receptje több változatban bejárta a világhálót, majd egészen váratlan kreációk is megjelentek a vendéglátósok kínálatában. Egy balatoni étteremben például dubaji csokis burger is található az étlapon, a Nógrád vármegyei Szécsényben pedig ínycsiklandó dubaji csokis pizzákat sütnek egy pizzériában.