Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a múlt hétvégén, ahol negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját. A versenyen díjazták az év legjobb magyar ízeit. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket, kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot, ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között
– fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, aki azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét, a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek, ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket, ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett
– hangsúlyozta a szervező.





Íme a 2025-ös győztesek
A szeptemberben indult országos jelentkezés után, a február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki: 2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is, amelynek célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe, akiknek négy kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk. A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt. A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek.
A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak. Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny, amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett. A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be.
A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez, majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
Egy korábbi felmérés szerint a magyarok kedvenc étele a húsleves, a magyarok legkedveltebb egészséges étele pedig görög salátával készül.