Életmód

Marhahús helyett együnk több babot, mutatjuk a meggyőző érveket 

pixabay
pixabay
Tápláló, olcsó, sokoldalúan felhasználható, szinte mindenhol megterem, és nem utolsósorban bolygóbarát.

A bab az indián étrend alapeleme volt, a történelem során fontos részét képezték étrendünknek. Kiváló fenntartható élelmiszerválasztás  finom az íze, olcsó és sokkal több jótékony hatással rendelkezik, mint gondolnánk. Mindezek dacára sok helyen méltatlanul kiszorult az egészséges táplálékok közül. Az alábbi sorokban jöjjön néhány tény erről a mostohasorsra jutott kiválóságról.

1. Nagyszerű vitaminforrás

Bár sok fajtája van, a fehértől a zöldig, száraztól a veséig,  a tápanyag értékük nem sokban tér el egymástól. A bab fehérjét, B1, K-vitamint, folsavat, foszfort, magnéziumot és nátriumot tartalmaz,  miközben kevés vagy egyáltalán nem tartalmaz teljes zsírt, transzzsírt. A húshoz képest  a Harvard Medical School  egyértelműen fogalmaz: “a bab sokkal inkább egészséges étel, mint a steak.” Olcsó, és akár konzerv, akár szárított, hosszú ideig eltartható.

2. Hosszabb élet

Michelle McMacken, belgyógyász és a NYU Orvostudományi Iskola orvosa adjunktusa kifejti , hogy a bab és más hüvelyesek (például a lencse és a csicseriborsó) az emberek élettartamának legfontosabb étrendi előrejelzője.  Egy kísérletben közel 800 idősebb felnőtt növelte napi bab- és hüvelyes fogyasztását, és a vizsgált időszakban  7-8%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata.

3. Kevesebb cukorbetegség

A babot „ diabéteszes szuperélelmiszernek ” is nevezik vitaminjai, ásványi anyagai és rostjai miatt. Eközben a  Harvard Medical School  is ír róla, hogy minden nap egy csésze bab vagy lencse alacsony glikémiás étrenddel kombinálva csökkenti a vércukorszintet és a koszorúér-betegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.

4. Egészségesebb szív

Kutatások szerint a bab és a hüvelyesek hetente négy- vagy többszöri fogyasztása 22%-kal csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Ezenkívül napi egyetlen adag bab 5%-kal csökkentheti a koleszterinszintet.

5. Rák megelőzése

A Bean Institute néven ismert babtermesztők egyesületének kutatásai azt igazolják, hogy a bab rendszeres fogyasztása csökkentheti bizonyos ráktípusok kockázatát (vastag- és végbélrákot, a mellrákot és a prosztatarákot). A bab egyedülálló rostösszetétele, valamint fontos mikrotápanyagok és antioxidánsok számos területen hozzájárulnak szervezetünk optimális működéséhez.

6. Túlsúly csökkentés

Egy tanulmányból az is kiderül, hogy a bab és a borsó sokkal inkább telít, mint a sertés-, marha- és borjúhúsból készült ételek, így kevesebb étel fogyasztása után is jó lesz a közérzetünk. Miután kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, így elmondható, hogy a babot fogyasztók testtömege és derékbősége is kisebb  a nem babevőkhöz képest. Vizsgálatok szerint a rendszeres babfogyasztóknál 23%-kal csökkent a derékbőség megnövekedésének és 22%-kal az elhízottság kockázata. Mindezek alapján megállapítható, hogy a rendszeres hüvelyeseket fogyasztók egészségesebb testsúlyúak, mint azok, akik kevésbé eszik rendszeresen ezeket az ételeket.

7. Nagyszerű fehérjeforrás

Ha szeretnénk csökkenteni a húsfogyasztásunkat, akkor nagyon jó választás lehet a bab, hiszen jó növényi eredetű fehérjeforrás. Az Egyesült Államokban már húsalternatívaként is azonosították.

8. Több lehetőség, kevesebb hulladék

A bab kamránk tökéletes élelmiszere. Olcsó, hosszú ideig eláll és milliónyi ételbe főzhető. Hosszú eltarthatóságuk minimális hulladékot eredményez, mivel nem romlanak. A szárított babot pedig megfőzni  gyerekjáték. Bármihez felhasználható, a levesektől, salátáktól egészen a rakott ételekig vagy sokak kedvencéig, a sóletig.

9. Marhahús helyett legyen bab 

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy ha az amerikaiak a marhahúst babra cserélnék, az USA rövid időn belül megvalósíthatná az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célkitűzéseink 50-75%-át. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a „babot marhahús helyett” forgatókönyv jelentős éghajlatváltozás mérsékléssel és egyéb környezeti előnyökkel járna, nem beszélve a növényi ételekben rejlő egészségügyi előnyöket. A bab a talajt is táplálja, mert képes megkötni a nitrogént, így kevesebb műtrágyára van szükség, és sok más élelmiszernövényhez képest kifejezetten szárazságtűrő.

Az ENSZ 2030-ra kitűzte, hogy felszámolja a globális éhezést, ehhez egy új kampányban arra kérnek mindenkit, hogy egyen több babot.

A projekt lényege nemcsak az éhezés megszüntetése, hanem az élelmezésbiztonság megteremtése, az egészségesebb táplálkozás terjesztése és a fenntartható mezőgazdaság támogatása.
Többek között arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy egyenek több babot, mert tápláló, sokoldalúan felhasználható, szinte mindenhol megterem, és nem utolsósorban bolygóbarát. Mai számok szerint a világ 9,2 százaléka éhezik, és még megdöbbentőbb, hogy 2020-ban 161 millióval többen éheztek a világban, mint egy évvel korábban! Ha a tendencia így folytatódik, 2030-ra 600 millió ember lesz alultáplált. Köztük rengeteg gyerek!

A babra, de a többi hüvelyesre is fókuszáló Beans is How ambiciózus célja, hogy 2028-ra megduplázza a babfogyasztást a világon, mert egészségügyi és éghajlati szempontból is tökéletes választás lehet az emberek táplálására.

Kapcsolódó
Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik?
Egy kis segítség, hogy a finom még finomabb legyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik