Otthon készült

Kevés fehérbabot eszünk, pedig vérnyomáscsökkentő és koleszterinbarát

pixabay
pixabay
Magas rost- és fehérjetartalmukkal hozzájárulnak az optimális testsúly kialakításához is.

A fehérbab az Észak- és Dél-Amerikában háziasított közönséges bab számos fajtájának egyike.  A legmagasabb rosttartalmú babféle, így nagyon egészséges és koleszterinbarát, ráadásul tele van káliummal is. Utóbbi miatt remek vérnyomáscsökkentő étel – egy felmérés szerint rendszeres fogyasztása nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a sóbevitel csökkentése.

Több fajtája létezik

A legelterjedtebb a cannellini bab, amelyet fehér vesebabnak is neveznek. Zsenge, földes, diós ízű, nagyszerű kiegészítője leveseknek, pörkölteknek, chilinek és más ételeknek.

A tengerészbab, más néven borsóbab, kicsi, ovális alakú fehér bab. Kicsit enyhébb ízűek, és leggyakrabban sült babhoz és bizonyos levesekhez használják őket.

Az északi bab kisebb, mint a cannellini bab, de nagyobb, mint a tengerészbab. Finom, diós ízéről ismert, általában ragukhoz és levesekhez adják.

A vajbab kicsi, gazdag, krémes állagú. A többi fehér babhoz hasonlóan gyakori alapanyaga a raguknak, leveseknek és pörkölteknek.

Mivel minden fehérbab hasonló ízű, a receptekben felcserélve is felhasználhatóak.

A fehérbab nagyon tápláló, mivel tele van rosttal és fehérjével, valamint számos mikrotápanyag, többek között folsav, magnézium és B6-vitamin jó forrása. Különösen gazdag rézben, folsavban és vasban.

Ráadásul a fehérbabban sok polifenol antioxidáns található, amelyek leküzdik az oxidatív stresszt a szervezetben. Ez pedig védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel, köztük a szívbetegségekkel szemben.

Tele van fehérjével és rosttal

A fehérbab jó fehérjeforrás. Megfelelő edzésprogrammal és tápláló étrenddel párosítva elősegíthetik az egészséges izomtömeg növekedését. Az aminosavak, amelyek a fehérjék építőkövei, fontos szerepet játszanak számos testi folyamatban, többek között az izomépítésben, a tápanyagszállításban és a hormontermelésben.

A fehérbab tele van rosttal. Egy egy 1 csésze (170 gramm) adag fehér bab – amely 11 gramm rosttal büszkélkedhet – a nők esetében a napi szükséglet közel felét, a férfiak setében pedig körülbelül egyharmadát tartalmazza.

A fehérbab nagy tápanyagsűrűségű és meglehetősen alacsony kalóriatartalmú. Magas rost- és fehérjetartalmukkal kombinálva ezek a tulajdonságok elősegíthetik az egészséges testsúlyt. A magas rost- és fehérjetartalmú ételek bizonyítottan elősegítik a teltségérzetet, így kevésbé alakulhat ki a hajlam a túlevésre.

Hogyan érdemes elkészíteni és fogyasztani?

Enyhe ízének köszönhetően a fehér bab sokoldalúan felhasználható, és számos recepthez, például pörköltekhez, levesekhez, chilihez, krémekhez és rakott ételekhez adható.

Ha száraz babot használunk, akkor főzés előtt körülbelül 6-8 órán át áztassuk vízbe. Gyorsabb megoldásként főzzük 2 percig, majd fedjük le, és hagyjuk állni körülbelül 1 órán át. Az áztatási folyamat lehetővé teszi, hogy megpuhuljanak, és csökkentheti néhány emésztési mellékhatásukat, mint például a gázok és a puffadás.

Ötletreceptek fehérbabra

Avokádós fehérbab-saláta

Fehérbabos zöldségfasírt

Fehér-vajbableves gyorsan

Pikáns paradicsomos olasz fehérbab

Csípős-fűszeres fehérbab-hummusz

Kapcsolódó
Ezek a legjobb májvédő élelmiszerek
Az amerikai dietetikusok szerint a bab és a lenmag igazi csodafegyver lehet májunk egészségének megőrzésében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik