A norvég lazac a világ egyik legnépszerűbb hala, de egy új egészségügyi tanulmány megkérdőjelezi a biztonságos fogyasztását. A hal állítólag 70 fajta parazitát tartalmaz, és számos veszélyes vegyi anyagnak van kitéve, amelyeket a halgazdaságokban a fertőzések és betegségek leküzdésére használnak, írta az nlc.gasztro, a gurmetéka.cz cikkére hivatkozva.
A tenyésztett halakat halliszttel és különböző kémiai adalékanyagokat tartalmazó feldolgozott takarmány keverékével etetik. A gazdák antibiotikumokat és növényvédő szereket használnak a betegségek megelőzésére, és ezen anyagok egy része bekerül a halhúsba, és közvetve a fogyasztók szervezetébe is.
Vadon élő vagy tenyésztet lazac
Míg a vadon élő lazacot természetes módon táplálják, és kiegyensúlyozott tápanyagprofilja van, addig a tenyésztett lazac több káros zsírt és mérgező szennyezőanyagot tartalmaz.
Van más alternatíva a lazac helyett
Azok számára, akik a tenyésztett lazac fogyasztásával járó kockázatok nélkül szeretnének hozzájutni a jótékony omega-3 zsírsavakhoz, a szakértők biztonságosabb alternatívákat, például a szardíniát ajánlják. Ezek a halak kiváló omega-3-forrásnak számítanak.
Mint arról beszámoltunk fogságból szabadult halak veszélyeztetik az Adria ökoszisztémáját, valamint arról is hírt adtunk, hogy halálosan mérgező halat észleltek az Adriai-tengerben.