A VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány hirdette meg a Balaton sütije 2025 versenyt, amelynek célja, hogy a régió alapanyagaiból és kreatív cukrászművészetéből megszülessen a Balaton hivatalos édessége.
A versenyen a balatoni régió cukrászdái, szállodái, kézműves pékségei és cukrászattal foglalkozó vállalkozók indulhatnak, magánszemélyek élelmiszerbiztonsági szempontok miatt nem indulhatnak.
A kiírás szerint a versenyzőktől olyan desszerteket várnak, amelyek a Balaton régióra jellemző alapanyagokra épülnek. Ezek közé tartoznak a balatoni borok (pl. olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát), a szezonális gyümölcsök (füge, málna, őszibarack), valamint a csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró). A zsűri kiemelten értékeli azokat a pályaműveket, amelyek helyi termelőktől származó alapanyagokat használnak.
A cél, hogy a nyertes sütemény ne csak egy kreatív desszert legyen, hanem a balatoni régió értékeinek és fenntartható gasztronómiájának hiteles képviselője. Egy jól megalkotott „Balaton sütije” bármely évszakban élményt adhat: nyáron könnyed gyümölcsösségével, ősszel a szőlő és dió ízeivel, télen ünnepi hangulatával, tavasszal pedig a frissességével.
A sajtónyilvános zsűrizés október 12-én a siófoki Thanhoffer Villában lesz, az eredményhirdetésre pedig október 12-én a badacsonyi Füge Fesztiválon kerül sor.
A nevezés ingyenes, a nevezési lap elérhető a visitbalaton365.hu és a cukraszat.net oldalakon, a pályázatokat a marketing@visitbalaton365.hu címre várják.
(Nyitóképünk illusztráció!)
Arról is beszámoltunk, hogy melyik lett a Balaton fagyija 2025-ben, ez pedig az év strandétele lett 2025-ben.

