Hatalmas szakmai elismerésben részesült a hazai cukrász szakma: a gödöllői Sissi Fagyizó és fagylaltmestere, Koncz Andrea egyedüli magyar résztvevőként meghívást kapott az olasz fagylaltkészítés egyik legnívósabb nemzetközi versenyére, az olaszországi Scirubetta Kézműves Fagylalt Fesztiválra. A szeptember 13. és 16. között Reggio Calabriában megrendezésre kerülő eseményen 34 fagylaltmester mutathatja be különleges, kizárólag erre az alkalomra megálmodott kreációját.
A Scirubetta Fesztivál az olasz kézműves fagylaltkészítés egyik legfontosabb nemzetközi ünnepe, ahová a szervezők Itália fagylaltmesterei mellett a világ néhány kiváló fagylaltmesterét is meghívják Amerikától egészen Japánig. A meghívás önmagában is felér egy győzelemmel, hiszen a részvétel a legmagasabb szintű szakmai tudás és kreativitás elismerését jelenti. Idén ebbe az elit mezőnybe került be Koncz Andrea, a Sissi Fagyizó alapítója és fagylaltmestere, aki Japánból, Amerikából, Belgiumból, Szlovákiából és Tunéziából érkező kollégái mellett Magyarországot képviselheti a rangos eseményen.
A fesztivál, melynek neve az arab „sherbet” (hűsítő ital) szóból ered, a fagylalt több ezer éves történetét és a modern gasztronómiai innovációkat ünnepli. A festői Lungomare Falcomatà sétányon a látogatók egy különleges érzékszervi utazáson vehetnek részt, ahol a legjobb alapanyagokból készült fagylaltok, művészeti programok és kulturális események találkoznak. Az idei év újdonsága, hogy a sós fagylaltok is reflektorfénybe kerülnek, neves séfek bemutatóin keresztül kapcsolva össze a fagylaltkészítést a haute cuisine világával.
A magyar versenymű: áfonya és kecskesajt szimfóniája
Koncz Andrea egy igazán különleges és merész ízkombinációval készül a fesztiválra, amellyel a magyar kreativitást és gasztronómiai sokszínűséget szeretné bemutatni a nemzetközi zsűrinek és a közönségnek.

Óriási megtiszteltetés és egyben felelősség, hogy egyedüliként képviselhetjük Magyarországot egy ilyen patinás eseményen. Az itthon többszörösen díjnyertes „Balzsamos sültáfonya lágy kecskesajttal” fagylaltunkat álmodtuk tovább úgy, hogy az egyszerre izgalmas, harmonikus legyen, amely méltóképpen mutatja be, hogy a magyar fagylaltkészítésnek helye van a világ élvonalában. Nagyon izgatottan várjuk a bemutatkozást, és bízunk benne, hogy a kreációnk elnyeri a közönség és a szakma tetszését is
– mondta Koncz Andrea.
- krémes áfonyafagylalt balzsamecettel megbolondítva,
- lágy, tejszínes kecskesajtkrém,
- ropogós, sós mandularéteg,
- Friss, bazsalikomos áfonya variegato a tetején.
Idén márciusban pisztáciafagyival nyert egy autót a Grand Prix Gelato Hungary győztese, a világon elsőként pedig tücsökfagyit árultak a Balatonnál. Tavaly januárban fantasztikus magyar siker született a fagyi világbajnokságon.

