Nyakunkon a szőlőszezon, amikor a kertekben és a piacokon roskadoznak a fürtök, melyek levéből finom szörpöt is készíthetünk, hogy a téli hónapokban újra élvezhessük az édes szőlőlevet.
Borbás Marcsi weboldalán osztotta meg a szörpkészítés egyszerű, de hasznos receptjét, amihez semmi másra nincs szükségünk, csak egy liter préselt szőlőlére és 50 dekagramm cukorra.
Elkészítés:
A recepthez többféle szőlőt is használhatunk, Borbács Marcsi most izabellával készítette el a szörpöt. Kezdésnek kipréseljük a szőlőlevet, majd a héjjal együtt egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk.
Másnap jól átnyomkodjuk, a tiszta lét lemerjük, vagy átszűrjük a folyadékot, és a cukorral együtt szirupot főzünk a legnagyobb lángon 20-25 perc alatt.

Míg fő, a jól elmosott üvegeket 5 percre mikróba tesszük, hogy csírátlanítsuk. (Vigyázat, a kivételkor forró lesz!)
Beletöltjük a szőlőlét, rácsavarjuk a tetejüket, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hűtjük ki. Ehhez a megtöltött üvegeket egy dobozba vagy hűtőládába tesszük és törölközővel kitömjük az üresen maradt helyet, végül letakarjuk a tetejét, így hagyjuk kihűlni az egészet.
Szódával vagy egyszerű vízzel felöntve üdítő frissítő, de akár koktélokhoz is remek alap lehet.
Megírtuk azt is, hogy mi Borbás Marcsi filléres titka a tökéletes csokimázhoz és azt is, hogy hatalmas gombát talált őrségi kertjében. Ezek pedig az ősszel gyűjtött gyógynövények a vidéki nagyik házi patikájából.

