A Magyar Gasztronómiai Egyesület minden évben kihirdeti, mely alapanyagok és feldolgozott termékek emelkednek ki minőségükkel a hazai kínálatból. Az Aranyszalag elnevezésű minősítést 2013-ban alapították, és mindig olyan élelmiszerek nyerhetik el, amelyek előállításának minden mozzanata a kiválóságot szolgálja. A díjazottakról független szakértők és séfek döntenek, az elismerés pedig nem örök: folyamatos ellenőrzés kíséri a termékek útját, és akár vissza is vonható.
Az idei válogatásban négy különleges alapanyag kapta meg a tanúsítványt: méz, káposzta, sajt és csirkehús. Közös bennük, hogy minőségüket még a hétköznapi vásárlók is azonnal érzékelhetik – ízben, állagban és élményben egyaránt felülmúlják a tömegtermékeket.
Fulmer mézek
A nemzetközileg is elismert Fulmer méhészet két kategóriában is elnyerte az Aranyszalagot. A Limited Selection mézek ritka termések házasításával születnek, akárcsak a boroknál a cuvée-k, így minden tétel egyedi ízvilágot kínál. A Selection sorozatban pedig szélesebb körben elérhető, ellenőrzött termőhelyekről származó mézek találhatók, az akáctól a virágmézig, de ritkaságok is akadnak, például rododendron- vagy rozmaringkrémméz.
Szárhegyi káposzta
A különleges, lapított formájú szárhegyi káposzta a környezet és a gondos termesztés együttműködésének eredménye. Magas cukortartalmáról ismert, amelyet a hagyomány szerint a fagy „csípése” csak még édesebbé tesz. Bár levelei vékonyak, főzés közben sem esnek szét, így egyszerre biztosítanak kiváló állagot és olvadó textúrát.
Vászolyi Szent Jakab sajt
A Vászolyi Sajtmanufaktúrában született lágy, fehérpenészes sajt egyszerre idézi a klasszikus camembert világát és kínál valami egészen egyedit: belseje selymesen lágy, szinte folyós, ízében pedig intenzíven gombás, földes karakter uralkodik. Az érlelés 4–5 hétig tart, szigorúan szabályozott körülmények között, amely különleges aromákat eredményez.
Kurca-parti kendermagos csirke
A Szentesen működő farm kendermagos csirkéi mélyalmos környezetben, megfelelő térben nőnek fel, teljesen antibiotikum-mentesen. Takarmányuk kizárólag növényi alapú – kukorica, búza, napraforgó –, amelyhez gyógynövényeket és herelisztet is kevernek. Az így nevelt szárnyasok húsa telt ízű, természetes és egészséges.
Egy korábbi felmérés szerint a magyarok kedvenc étele a húsleves, a magyarok legkedveltebb egészséges étele pedig görög salátával készül.

