Otthon készült

Ezek most a legjobb magyar falatok a szakértők szerint

A magyar gasztronómia büszkeségei: négy alapanyag, amit érdemes megkóstolni.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület minden évben kihirdeti, mely alapanyagok és feldolgozott termékek emelkednek ki minőségükkel a hazai kínálatból. Az Aranyszalag elnevezésű minősítést 2013-ban alapították, és mindig olyan élelmiszerek nyerhetik el, amelyek előállításának minden mozzanata a kiválóságot szolgálja. A díjazottakról független szakértők és séfek döntenek, az elismerés pedig nem örök: folyamatos ellenőrzés kíséri a termékek útját, és akár vissza is vonható.

Az idei válogatásban négy különleges alapanyag kapta meg a tanúsítványt: méz, káposzta, sajt és csirkehús. Közös bennük, hogy minőségüket még a hétköznapi vásárlók is azonnal érzékelhetik – ízben, állagban és élményben egyaránt felülmúlják a tömegtermékeket.

Fulmer mézek

A nemzetközileg is elismert Fulmer méhészet két kategóriában is elnyerte az Aranyszalagot. A Limited Selection mézek ritka termések házasításával születnek, akárcsak a boroknál a cuvée-k, így minden tétel egyedi ízvilágot kínál. A Selection sorozatban pedig szélesebb körben elérhető, ellenőrzött termőhelyekről származó mézek találhatók, az akáctól a virágmézig, de ritkaságok is akadnak, például rododendron- vagy rozmaringkrémméz.

Szárhegyi káposzta

A különleges, lapított formájú szárhegyi káposzta a környezet és a gondos termesztés együttműködésének eredménye. Magas cukortartalmáról ismert, amelyet a hagyomány szerint a fagy „csípése” csak még édesebbé tesz. Bár levelei vékonyak, főzés közben sem esnek szét, így egyszerre biztosítanak kiváló állagot és olvadó textúrát.

Vászolyi Szent Jakab sajt

A Vászolyi Sajtmanufaktúrában született lágy, fehérpenészes sajt egyszerre idézi a klasszikus camembert világát és kínál valami egészen egyedit: belseje selymesen lágy, szinte folyós, ízében pedig intenzíven gombás, földes karakter uralkodik. Az érlelés 4–5 hétig tart, szigorúan szabályozott körülmények között, amely különleges aromákat eredményez.

Kurca-parti kendermagos csirke

A Szentesen működő farm kendermagos csirkéi mélyalmos környezetben, megfelelő térben nőnek fel, teljesen antibiotikum-mentesen. Takarmányuk kizárólag növényi alapú – kukorica, búza, napraforgó –, amelyhez gyógynövényeket és herelisztet is kevernek. Az így nevelt szárnyasok húsa telt ízű, természetes és egészséges.

Egy korábbi felmérés szerint a magyarok kedvenc étele a húsleves, a magyarok legkedveltebb egészséges étele pedig görög salátával készül.

Kapcsolódó
Ünnepelt a magyar konyha: megvan az ország étele és itala
Díjazták az év legjobb magyar ízeit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik