A Magyarok Kenyere programban az idén is megrendezték a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét. A negyedik alkalommal meghirdetett versenyen 11 gyártó 28 termékét értékelte a zsűri, írta az MTI.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) és az AMUREX GM Hungária Kft. közös közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a lisztérzékenységgel élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá, hogy elősegítsék a gluténmentes termékekkel összefüggő innovációt.
Az idei felhívásra négy kategóriában lehetett nevezni, a termékek érzékszervi és laborvizsgálaton is átestek. A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. visszajelzése alapján minden termék megfelelt a törvényi előírásoknak.
A verseny díjátadóját hagyományosan október 16-án, a Kenyér- és az Élelmezés Világnapján tartották.
A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai
Friss kenyér kategória
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
- helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér
Tartós kenyér kategória
- helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér
Töltetlen pékáru kategória
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
- helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka
Töltött pékáru kategória
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
- helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
- helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska
Különdíjak
- NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz)
- „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke
- Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért
- MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin
Az első helyezett termékek gyártói a csomagolásukon az egyes kategóriáknak megfelelően viselhetik az „Év Gluténmentes Terméke” megnevezést.
Korábban írtunk az igazi házi kenyér készítésének praktikáiról, a jénaiban készített sült gyors kenyérről Boros Vali módra, és a tökéletes házi vajas kifli apró titkáról is.

