A bab valódi tápanyagkincs: sok fehérje, rengeteg rost, vitaminok és ásványi anyagok. Egyetlen hátránya, hogy gyakran együtt jár a puffadással, ami pillanatok alatt elveheti az étvágyat — és a társasági kedvet is. Jó hír: néhány apró trükkel szinte teljesen kordában tartható, írja a Street Kitchen.
Miért okoz puffadást a bab?
A hüvelyesekben lévő oligoszacharidok emésztését a szervezetünk nem tudja maradéktalanul elvégezni a vékonybélben. Így ezek a szénhidrátok a vastagbélbe jutnak, ahol a baktériumok elbontják őket — és ennek természetes mellékterméke a gázképződés.
Emellett a fitinsav is jelen van a hüvelyesekben: hasznos antioxidáns, ugyanakkor érzékenyebb gyomornak okozhat problémát, és gátolhatja egyes ásványi anyagok felszívódását.
Így lesz kíméletes hozzánk a bab
- Áztassuk 8–12 órára hideg vízbe, majd az áztatóvizet öntsük le, mert a kellemetlenségeket okozó anyagok abban oldódnak ki
- Rövid, 5 perces előforralás után szintén öntsük le a vizet, csak ezután kezdjük el a végleges főzést.
- A fűszerezéssel is segíthetünk, a köménymag, a babérlevél és a gyömbér is segíti az emésztést.
- A fokozatosság itt is beválik, ugyanis a bélflóra edzhető. A gyakori, de kisebb adagú babfogyasztás sokat javít a tolerancián.
- Ha krémesítjük (például babpürét, hummuszt készítve), az emésztés könnyebb, az élmény pedig változatos.
Nem mindegy, milyen bab kerül az asztalra
- A friss fejtett bab kíméletesebb, gyorsabban puhul és kevesebb az emészthetetlen szénhidrátot tartalmaz.
- A szárazbabnál áztatás nélkül garantált a puffadás.
- A konzerv bab már félig elő van készítve, de a levét ennek is mindig öblítsük le alaposan.
Babfajták – melyik okoz kevesebb gondot?
- Vörös vesebab: gyakran erősebb puffadást okoz
- Fehérbab, feketebab: általában jobban tolerálható
- Mungóbab, lencse: az emésztőrendszer kedvencei
- Csicseriborsó: kíméletes, ha áztatjuk és a héját eltávolítjuk
És ha már megtörtént a puffadás?
Ezt kellemetlennek érezzük, de a világ legtermészetesebb folyamata Így enyhíthető gyorsan:
- Meleg víz vagy gyömbértea ivásával
- Pár perces sétával a jobb bélműködésért
- Szénsavas italok, rágó kerülésével
- Ha gyakori a panasz, akkor emésztőenzimek kipróbálásával.
Korábban írtunk a békebeli sólet készítésének praktikáiról, a zsizsik támadásainak kivédéséről és a soproni poncichterekről, akik babot is babbal esznek.

