Otthon készült

Igazi tudomány a puffadásmentes babkészítés

Pixabay
Pixabay
Miért fúj fel a bab – és hogyan védekezhetünk ez ellen?

A bab valódi tápanyagkincs: sok fehérje, rengeteg rost, vitaminok és ásványi anyagok. Egyetlen hátránya, hogy gyakran együtt jár a puffadással, ami pillanatok alatt elveheti az étvágyat — és a társasági kedvet is. Jó hír: néhány apró trükkel szinte teljesen kordában tartható, írja a Street Kitchen.

Miért okoz puffadást a bab?

A hüvelyesekben lévő oligoszacharidok emésztését a szervezetünk nem tudja maradéktalanul elvégezni a vékonybélben. Így ezek a szénhidrátok a vastagbélbe jutnak, ahol a baktériumok elbontják őket — és ennek természetes mellékterméke a gázképződés.

Emellett a fitinsav is jelen van a hüvelyesekben: hasznos antioxidáns, ugyanakkor érzékenyebb gyomornak okozhat problémát, és gátolhatja egyes ásványi anyagok felszívódását.

Így lesz kíméletes hozzánk a bab

  • Áztassuk 8–12 órára hideg vízbe, majd az áztatóvizet öntsük le, mert a kellemetlenségeket okozó anyagok abban oldódnak ki
  • Rövid, 5 perces előforralás után szintén öntsük le a vizet, csak ezután kezdjük el a végleges főzést.
  • A fűszerezéssel is segíthetünk, a köménymag, a babérlevél és a gyömbér is segíti az emésztést.
  • A fokozatosság itt is beválik, ugyanis a bélflóra edzhető. A gyakori, de kisebb adagú babfogyasztás sokat javít a tolerancián.
  • Ha krémesítjük (például babpürét, hummuszt készítve), az emésztés könnyebb, az élmény pedig változatos.

Nem mindegy, milyen bab kerül az asztalra

  • A friss fejtett bab kíméletesebb, gyorsabban puhul és kevesebb az emészthetetlen szénhidrátot tartalmaz.
  • A szárazbabnál áztatás nélkül garantált a puffadás.
  • A konzerv bab már félig elő van készítve, de a levét ennek is mindig öblítsük le alaposan.

Babfajták – melyik okoz kevesebb gondot?

  • Vörös vesebab: gyakran erősebb puffadást okoz
  • Fehérbab, feketebab: általában jobban tolerálható
  • Mungóbab, lencse: az emésztőrendszer kedvencei
  • Csicseriborsó: kíméletes, ha áztatjuk és a héját eltávolítjuk

És ha már megtörtént a puffadás?

Ezt kellemetlennek érezzük, de a világ legtermészetesebb folyamata Így enyhíthető gyorsan:

  • Meleg víz vagy gyömbértea ivásával
  • Pár perces sétával a jobb bélműködésért
  • Szénsavas italok, rágó kerülésével
  • Ha gyakori a panasz, akkor emésztőenzimek kipróbálásával.

Korábban írtunk a békebeli sólet készítésének praktikáiról, a zsizsik támadásainak kivédéséről és a soproni poncichterekről, akik babot is babbal esznek.

Kapcsolódó
Marhahús helyett együnk több babot, mutatjuk a meggyőző érveket 
Tápláló, olcsó, sokoldalúan felhasználható, szinte mindenhol megterem, és nem utolsósorban bolygóbarát.
Olvasói sztorik