Otthon készült

Ezeknek az ételeknek a sütésénél tilos a légkeverés használata

Pixabay
Pixabay
Van, amit garantáltan tönkretesz.

A sütő légkeverés funkciója sokak kedvence: az étel gyorsabban sül, egyenletesebben pirul, és akár több tepsi is betehető egyszerre. Mégis akad számos olyan étel, amelynek kifejezetten árt ez a módszer – írja a 168.hu. Ha nem szeretnénk száraz, tömör vagy félkész fogást kivenni a sütőből, érdemes tudni, mikor kerüljük a ventilátort.

Miért működik jól a légkeverés bizonyos ételeknél?

A légkeverés lényege, hogy a sütő ventilátora folyamatosan keringeti a forró levegőt, így a hő sokkal gyorsabban és egyenletesebben éri az ételt. Ez remekül működik:

  • több tepsinyi aprósüteménynél – kekszek, pogácsák, aprósütemények egyszerre sülhetnek, anélkül, hogy az egyik megégne, a másik pedig halvány maradna,
  • húsoknál és zöldségeknél – a keringő levegő szépen ropogós kéreg kialakulását segíti, belül mégis szaftos marad az étel,
  • energiahatékony sütésnél – sokszor alacsonyabb hőfok is elegendő.

A jó eredmény érdekében azonban figyeljünk arra, hogy a tepsit ne toljuk a sütő falához túl közel, mert a levegő nem tud megfelelően áramolni. A légkeverés miatt a sütési idő általában rövidebb, így érdemes hamarabb ránézni az ételre, nehogy túlsüljön.

Mikor ne használjuk a légkeverést? – A leggyakoribb hibák

A légkeverés egyik legnagyobb hátránya, hogy a gyors levegőáramlás kiszárítja az étel felszínét, ezért sok tésztafajta kifejezetten érzékeny rá.

Piskóta és minden, ami lazán kell emelkedjen

A piskóta, muffin, kevert tészta vagy bármely laza, buborékos massza könnyen összeesik a légmozgástól. A felszíne megreped, a belseje tömör lesz, és szinte biztos, hogy nem emelkedik olyan magasra, mint szeretnénk.

Kelt tészták

A kalács, a foszlós tészták vagy a briós sem szeretik a ventilátort. Megszáradnak, kérgesre sülnek, mielőtt belül átsülnének – így elveszik a tészta puha, foszlós jellege.

Krémes, sajtos ételek

Legyen szó rakott krumpliról, lasagnéról vagy bármilyen sajtos rakottról, a légkeverés gyakran azt eredményezi, hogy a tetejük gyorsan megpirul vagy megég, miközben a belsejük még nincs kész.

Ezekben az esetekben az alsó-felső sütés sokkal egyenletesebb hőkezelést ad.

Számos konyhai praktikáról beszámoltunk már, például arról, hogyan lehet villámgyorsan meggyet magoznihogyan takarítható fel könnyedén a kiömlött étolaj, illetve hogy mi a repedésmentes piskótatekercs titka.

Kapcsolódó
9 meglepő dolog, amire használhatjuk a mikrót
A melegítésnél többre képes a készülék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik