Virágzó vidékünk

Költözzön Folyásra! Interneten toboroz lakókat a falu

Itt nem adnak egy forintért telket, de őszintén várják a dolgos családokat.

Hajdú-Bihar megye más településeihez hasonlóan Folyáson is komoly gond a lakosság elvándorlása és a népesség elöregedése – írta a haon.hu. A helyi önkormányzat azonban nem hagyja annyiban: 2012 óta a honlapján olvasható felhívással csábít a településre lakókat, a természet közelségét és a nyugalmat ígérve a leendő betelepülőknek.

Fotó: folyas.hu
Fotó: folyas.hu

Ha szeretne reggelente madárcsicsergésre ébredni, vagy fontos önnek, hogy gyermekei egészséges környezetben nőjenek fel, egy nyaralót, hétvégi házat keres, vagy csak egy csendes, nyugodt, békés környezetben szeretne élni, akkor költözzön hozzánk! Az itt lakó emberek barátságosak, és szívesen fogadják a  letelepedni szándékozó dolgos családokat – olvasható a csalogatóban.

Míg a ’90-es évek közepén közel négyszáz lakosa volt a településnek, most 314 fő él itt. A lakosságnak mintegy 30 százaléka 60 év feletti. Azok a fiatalok, akik továbbtanultak, és piacképes szakmát szereztek, elhagyták a települést, sokan a környező nagyobb városokban, vagy Budapesten telepedtek le, sőt, az utóbbi években egyre többen keresik a boldogulásokat külföldön – mondta a lap érdeklődésére Magyar Sándor polgármester.

Három év alatt négy család érkezett Folyásra Hajdúnánásról, Debrecenből és Polgárról. Más településekkel ellentétben egy forintért nem adnak telket, ám a komoly érdeklődőknek kedvezményt biztosítanak. Az üresen álló házakat, telkeket az önkormányzat igyekszik felvásárolni, majd a felújítás után értékesíteni.

A polgármester elmondta: először a feltételeket teremtették meg ahhoz, hogy felkeltsék a figyelmet. Jelentősen javult a közbiztonság, a polgárőrség például este 10-től reggel 6-ig szolgálatban van, az önkormányzat és a polgárőrség saját költségvetésből pedig nyolc térfigyelő kamerát szereltek fel közterületeken.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik