Virágzó vidékünk

Csikósok, akik felidézik a magyar betyárromantikát

A lovakkal sok mindent elérhetünk. Türelem és hozzáértés kérdése az egész. A Puszta-ötös esetében viszont összetettebb.

A hagyományok felélesztése mindig felemelő. A magyar pusztáé, a puszták világához tartozó csikósoké úgyszintén. Ló és lovas harmonikus együttműködésére, a csikósok és lovaik közötti összhangra csak rácsodálkozni lehet.

Hazai és külföldi turisták sokasága kíváncsi manapság a lovasbemutatókra, benne a Puszta-ötös rohanására. Mert a Puszta-ötös a miénk, a magyar puszták életét idéző kuriózum. Hiába van a világban megannyi lovas mutatvány – köztük az általunk is bemutatott és megcsodált Lorenzóé –, a puszták csikósai minden magyar szívéhez közel állnak.

Fotó: Facebook/Puszta-ötös
Fotó: Facebook/Puszta-ötös

A nagy felkészültséget igénylő mutatványban a Puszta-ötös hajtója a két hátsó lovon állva hajt maga előtt három lovat ügetésben, a vágtában pedig a lovakkal csak a hajtószáron keresztül van kapcsolatban.

De nem csupán a csikós személye, hanem a lovak is fontosak. Már a kiválasztás során ügyelni kell a legapróbb részletekre: nem elég az azonos testalkat, az állatok korának és vérmérsékletének is hasonlónak kell lennie, de felmenőik sem hagyhatók figyelmen kívül.

Fotó: Facebook/Puszta-ötös
Fotó: Facebook/Puszta-ötös

Kitartó és akár egy éven át tartó hosszas gyakorlás eredményezheti, amíg a csikós és lovai „egy testté” olvadnak össze. Akkor következhet a magyaros virtuson alapuló, betyárromantikába repítő produkció, mely egyedi, magyar és lenyűgöző. Íme:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik