Virágzó vidékünk

A bátaszéki tölgy lehet az idei év legszebb fája Európában

Február végéig lehet szavazni  Európa legkedvesebb fájára.  Tizenöt csodálatos fa van versenyben, köztük egy magyar, a bátaszéki molyhos tölgy.

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.- írja a treeoftheyear.org.

Jelenleg  a második helyen állunk egy bolgár fa mögött

A megmérettetés célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét – jelezte tájékoztatójában az Ökotárs Alapítvány. A versenyben nem csupán a fák szépsége, mérete vagy kora számít, hanem olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségnek, találkozási pontot kínálnak, vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

Fotó: Ökotárs Alapítvány
Fotó: Ökotárs Alapítvány

A versenybe 15 érdekes történet és figyelemre méltó a fa került

Belgiumból, Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Anglia, Észtországból, Franciaországból, Németországból,  Magyarországról, Írországból, Észak-Írországból,  Lengyelországból,  Skóciából,  Spanyolországból,  Szlovákiából  és Walesből neveztek.

“Nagyon fontos számunkra a verseny természetvédelmi és társadalmi hatása egyaránt. Szeretnénk minél több embert arra serkenteni, hogy hozzájáruljon az európai fák védelméhez, ezért idén a versenyhez kapcsolódóan adománygyűjtésbe is kezdünk. Támogatásával jelképesen mindenki egy-egy fát ölel meg” – idézi a közlemény Michal Vesely-t, a nemzetközi versenyt szervező Környezeti Partnerség Egyesület (EPA) vezetőjét.

A szavazatokat február 29-ig lehet leadni az Európa Év Fája 2016 oldalán. Friss híreket a témában itt találtok.

Olvasói sztorik