Íjfeszítők találkozójával kezdődik a nomád élet a Zengőszív Jurtafaluban

Itt nincs szükség mobiltelefonra és tabletre. Ez egy Köz-Ős-Tér, ahol a természet az úr.
Kapcsolódó cikkek

Baráti közösség határozta el, hogy létrehoz egy olyan közösségi teret, ami nem csupán az övék, hanem mindenkié, aki ellátogat majd oda, és szellemi, lelki feltöltődésre vágyik.

A Hosszúhetényben és Pécsett élő emberek dr. Rostás Gábor vezetésével terveztek, szerveztek, dolgoztak, míg vágyuk beteljesedett.

Fotó: dr. Rostás Gábor

Hosszúhetény szőlőhegy részén, a természet lágy ölén valósult meg az álom: a Köz-Ős-Tér, azaz a Zengőszív Jurtafalu. A 8 méter átmérőjű közösségi jurta, a 4 darab, egyenként 6 méter átmérőjű alvó jurta és a központi kiszolgáló épület ma már várja a nomád életre és lelki feltöltődésre vágyó embereket. Mindazokat, akik a csend erejével tisztelegnének a magyarság hagyományai előtt, akik bekapcsolódnának az itteni programokba.

A tervek szerint idén lesz a jurtafaluban íjfeszítés és íjásztábor, kézműves műhely, kalandtábor, Napfia és Holdleánya mesetábor, valamint számos hagyományőrző találkozó. Márciusban az íjfeszítők találkozójával kezdődik a Zengőszív Jurtafalu 2016. évi rendezvénysorozata.

Fotó: dr. Rostás Gábor

A látványnak sem utolsó jurtafalu közösségi jurtájában akár ötvenen is elférnek egy-egy programon, a szigetelt alvó jurtákban pedig 6-6 alvóhelyet alakítottak ki. Ezek raklapokból készített, szivacsos ágyak, amelyekre ágyneműt, párnát, takarót minden vendégnek magával kell vinnie.

A központi kiszolgáló épületet egy századfordulós pince-présházból konyhává és fürdővé alakítják, és „ennek a tetejében” is kényelmesen elalhat legalább 8 emberpalánta, vagy 6 felnőtt.

Fotó: dr. Rostás Gábor

A jurtafalu szellemisége

A Zengőszív Jurtafalu a kitalálók, építők, segítők és működtetők szándéka szerint minden jó ember és lélek előtt nyitva áll, közösséget sző, tisztel és befogad, kiárad, miközben megjeleníti és teremti a szellemi, lelki és emberi értékeket, a lélek tisztulását, emelkedését szolgáló utat és lehetőséget.

Ennek érdekében alakították ki a falu házirendjét. Ennek szellemében nem kívánatos itt a hangoskodás, a zűrzavar, az alkohol, a dohányzás és a bulizás. Ez a lélek elvonulásának a tere, ahol nincs helye számítástechnikai eszközöknek, tableteknek és mobiltelefonoknak – csak akkor, ha azok bármelyike elengedhetetlen a vendég számára.