Virágzó vidékünk

Rejtőzködve vonuló sárszalonkákkal találkoztak a pusztában

Magyarországon ritkán lehet látni ezt a madarat.

A napokban egy mocsárbejárás alkalmával nyolc nagy sárszalonkát figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi-puszták részterületén. Azért is nagy élmény ez a szakemberekre, mert a madár kis számban vonul át hazánkon, ráadásul viselkedése és megjelenése sem feltűnő – írta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

A hangját sem hallatja

Tollazatának színe tökéletes rejtőzködést tesz lehetővé a madár számára, és hangját sem hallatja. Szem elé gyakorlatilag csak akkor kerül, ha már szinte a lábunk alól felröppen. A kis sárszalonka is hasonlóan viselkedik, viszont gyakran szól felugrasztás után.

sarszalonka1

Csúcsbeállítás

A mocsárbejáráson összesen nyolc madár került a szakemberek újtjába, ami megegyezik az eddigi rekorddal. Ennél többet egy időpontban még soha nem láttak a Csanádi pusztákon. Jellemzően az ország más részein is egyszerre csupán 2-3 példánnyal találkoznak a szakemberek.

Imádják a vizenyős területet

sarszalonka3

A vonuló nagy sárszalonkák első példányai április elején érik el hazánkat, s egészen május közepéig esély van arra, hogy találkozzunk néhány egyeddel a vizes élőhelyeken. Ezek a madarak előszeretettel kutatnak táplálék után a tocsogós, zsombékos, nem egyszer iszaposra taposott mocsárrészeken. A Csanádi-pusztákon most látott nagy sárszalonkák is avarosodó és iszapos mozaikokkal rendelkező fehér tippanos réteken bukkantak fel.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik