Virágzó vidékünk

Nálatok laknak-e állatok? Felidézik a régi vásárok hangulatát

Egész napos „zsibongásra” számítanak a Göcseji Falumúzeumban.

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen 2016. május 21-én szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

Hagyományőrzés, múltidézés

Fotó: MTI - Oláh Tibor
Fotó: MTI – Oláh Tibor

Az állatvásároknak nagy hagyománya volt Zalaegerszegen: az állattartók a falvakból vitték el jószágaikat – köztük borjút, kecskét, birkát, malacot, tehenet – a kaszaházi városrészben tartott vásárra. A falumúzeumban az egykori állatvásárok hangulatát szeretnék felidézni és egyben bemutatni, hogy a városi és a falusi emberek – akár élelmiszeri alapanyagként, akár házi kedvencként – miként viszonyultak az állatokhoz – írta az MTI.

Mindenki viheti házi kedvencét

Fotó: MTI - Oláh Tibor
Fotó: MTI – Oláh Tibor

A göcseji portákat őshonos állatok – nóniusz ló, magyar tarka tehén a borjával, mangalica malacok, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh – népesítik majd be. Lesznek simogatható kisbárányok, bemutatják az őshonos kutyafajtákat, de szép számmal lehet majd különleges állatokat is látni. Több törpenyúl-, galamb-, és magyar vizsla-tenyésztő is elfogadta a múzeum meghívását, a városkörnyékén élő gazdálkodók is visznek állatokat és a látogatókat is arra kérték – ha lehetőségük van rá – házi-kedvenceikkel érkezzenek a rendezvényre.

Fotó: MTI - Vajda János
Fotó: MTI – Vajda János

Régi lakó a szamár

A résztvevők természetesen a Göcseji Múzeumban élő állatokkal is találkozhatnak: a szamár “régi lakója” a Skanzennek, élnek itt őshonos juhok és kecskék is. Idén négy gida is született, jövőre pedig mangalicákkal bővítik az állatállományt. Az egyik porta udvarán mintegy hatvan tollasodó kiscsibe kapirgál, az őshonos lábasjószágok – kopasznyakú tyúkok, kacsák, libák, fodrostollú magyar ludak – egy hónappal ezelőtt érkeztek a gödöllői kutatóintézetből.

Ízelítő a programból

A falumúzeumban évente egyszer nyírják a birkákat, idén ezt a munkafolyamatot, a “látvány birkanyírást” a rendezvényre időzítették. A programban terápiás kutyabemutató, állatorvosi tanácsadás, őshonos kutyafajták-, galamb- és kisállattenyésztők bemutatója is szerepel. A Göcseji Múzeum népművészet gyűjteményéből kiállítják az állattartáshoz kapcsolódó tárgyakat, és ezen a napon adják át a rajzpályázat díjait is, a múzeum felhívására csaknem 200 gyermek küldte be a rendezvény tematikájához kapcsolódó alkotását.

A kézműves játszóházakban népi iparművészek különböző munkafolyamatokat – nemezelés, bőrözés, agyagozás – mutatnak be. Hochrein Judit dalos körjátékokra invitálja a gyermekeket, Alexander Horsch hangszeres népzenei bemutatót tart, és fellép a Kutyakölykök néptáncegyüttes.

Fotó: MTI - Oláh Tibor
Fotó: MTI – Oláh Tibor

Címfotó: MTI – Vajda János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik