Virágzó vidékünk

Régi sparheltek platniján sült több ezer laska a kazárok földjén

A palóc ízek mellett csülökkel készült alföldi laskatésztát is kóstolhattak az ínyencek.

A hajdani honfoglaló magyarokhoz Levédiában csatlakozó kazárok (kabarok) emlékét őrző határ menti kis nógrádi faluban, Kazáron idén is több mint tízezer ember látogatta meg május 28-án a IX. Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Partit.

laska3

3 kategória, 68 főzőhely

A versenyen három kategóriában sültek főttek 68 főzőhelyen a laska és a tócsni mellett a finomabbnál-finomabb étkek.

laska7

A jól összeszokott hazai és külföldi versenyzők közé új színt hozott a Cegléd és Térsége Ipartestülete, a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Kisméhecske Kifőzde csapata, akik nem palóc módra, a sparhelt platniján sütötték a krumpliból és lisztből való laskát, hanem alföldi laskatésztát főztek bográcsban, s hozzá még egy kis csülköt is tettek. Gecse Ákos polgármestert csapatával együtt meg is hívták a június közepi Ceglédi Bor és Laskafesztiválra.

laska5

Így készül a kazári laska

A finom és könnyen elkészíthető laska előállítását Bozsik Lídia, Lidi néni a következőképp mondta el. Egy kiló krumplit sós vízben megfőzünk. A főtt burgonyát felkarikázzuk, és krumpli törőn átnyomjuk. Ezt 30 dekagramm liszttel és némi zsírral eldolgozzuk sodrófával. A tésztából kissé vastag palacsintákat formálunk, amelyeket a masina (sparhelt) forró platniján kisütjük. A tésztát ehetjük sósan zsírral megkenve, porcukros mákkal megszórva, vagy a cukros tejfölös túróval, esetleg lekvárral megkenve (nekem legjobb a szilvalekvár). A tésztát összetekerjük, mint a palacsintát.

laska6

A Mátra ölén a Kazár –patak partján elterülő község ófalujában máig áll több hagyományos palóc kontyolt, nyeregtetős parasztház. Öreg és fiatal a lányok-asszonyok a jeles napokon még most is felöltik a 3 keményített alsószoknyás, térdig érő hímzett bugyingós, pompás népviseletet. Az öltözködés – öltöztetés jó negyvenöt percet vesz igénybe és a ruha igen borsos árú, mert egy új öltözet belekerül úgy 150 ezer forintba.

laska2

Látnivalók sokaságát kínálják a faluban

A helységben található Vasaló és Öntvénygyűjtemény, Bányász kiállítás, Tájház, mackó és babagyűjtemény, a Gyűjtemények Házában lévő gyufacímke és hamutartó kiállítás, és a Palóc Galéria kézműves termékei kellemes időtöltést biztosítanak az idelátogatóknak.

laska4

Sokan kedvelik a vidék túraútjait, ez a terület is beletartozik az országhatáron átnyúló Nógrád – Novohrad Geoparkba. Különleges természeti látványosság a világon összesen hat helyen megtekinthető, húszmillió éves riolittufa képződmény. Érdemes néhány éjszakát eltölteni a természet kedvelőinek a község vendégszobáinak egyikében.

laska8

Kép és szöveg: Kőhalmi Dezső

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik