Virágzó vidékünk

Régi sparheltek platniján sült több ezer laska a kazárok földjén

A palóc ízek mellett csülökkel készült alföldi laskatésztát is kóstolhattak az ínyencek.
Korábban a témában:

A hajdani honfoglaló magyarokhoz Levédiában csatlakozó kazárok (kabarok) emlékét őrző határ menti kis nógrádi faluban, Kazáron idén is több mint tízezer ember látogatta meg május 28-án a IX. Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Partit.

laska3

3 kategória, 68 főzőhely

A versenyen három kategóriában sültek főttek 68 főzőhelyen a laska és a tócsni mellett a finomabbnál-finomabb étkek.

laska7

A jól összeszokott hazai és külföldi versenyzők közé új színt hozott a Cegléd és Térsége Ipartestülete, a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Kisméhecske Kifőzde csapata, akik nem palóc módra, a sparhelt platniján sütötték a krumpliból és lisztből való laskát, hanem alföldi laskatésztát főztek bográcsban, s hozzá még egy kis csülköt is tettek. Gecse Ákos polgármestert csapatával együtt meg is hívták a június közepi Ceglédi Bor és Laskafesztiválra.

laska5

Így készül a kazári laska

A finom és könnyen elkészíthető laska előállítását Bozsik Lídia, Lidi néni a következőképp mondta el. Egy kiló krumplit sós vízben megfőzünk. A főtt burgonyát felkarikázzuk, és krumpli törőn átnyomjuk. Ezt 30 dekagramm liszttel és némi zsírral eldolgozzuk sodrófával. A tésztából kissé vastag palacsintákat formálunk, amelyeket a masina (sparhelt) forró platniján kisütjük. A tésztát ehetjük sósan zsírral megkenve, porcukros mákkal megszórva, vagy a cukros tejfölös túróval, esetleg lekvárral megkenve (nekem legjobb a szilvalekvár). A tésztát összetekerjük, mint a palacsintát.

laska6

A Mátra ölén a Kazár –patak partján elterülő község ófalujában máig áll több hagyományos palóc kontyolt, nyeregtetős parasztház. Öreg és fiatal a lányok-asszonyok a jeles napokon még most is felöltik a 3 keményített alsószoknyás, térdig érő hímzett bugyingós, pompás népviseletet. Az öltözködés – öltöztetés jó negyvenöt percet vesz igénybe és a ruha igen borsos árú, mert egy új öltözet belekerül úgy 150 ezer forintba.

laska2

Látnivalók sokaságát kínálják a faluban

A helységben található Vasaló és Öntvénygyűjtemény, Bányász kiállítás, Tájház, mackó és babagyűjtemény, a Gyűjtemények Házában lévő gyufacímke és hamutartó kiállítás, és a Palóc Galéria kézműves termékei kellemes időtöltést biztosítanak az idelátogatóknak.

laska4

Sokan kedvelik a vidék túraútjait, ez a terület is beletartozik az országhatáron átnyúló Nógrád – Novohrad Geoparkba. Különleges természeti látványosság a világon összesen hat helyen megtekinthető, húszmillió éves riolittufa képződmény. Érdemes néhány éjszakát eltölteni a természet kedvelőinek a község vendégszobáinak egyikében.

laska8

Kép és szöveg: Kőhalmi Dezső

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.