Virágzó vidékünk

Kezdődik a levendulavirágzás – Mutatjuk, hová érdemes ellátogatni

Szemet gyönyörködtető az év leglilább magyarországi eseménye.

Indul sokak kedvencének, a levendulának a virágzása. Az országban több helyen is várják a levendula szerelmeseit.

Június 11-én és június 18-án  Kemenessömjénben található Levendulafarm tárja ki kapuit az érdeklődők előtt. Az előző évek nyílt napjaihoz hasonlóan lesz levendulás süti és levendulaszörp, lehetőség lesz levendulaszedésre, illetve többféle levendulás illatpárna és levendulavíz vásárlására.

Fotó: Kemenessömjén Levendulafarm
Fotó: Kemenessömjén Levendulafarm

Idén is lesz Szedd magad a levendulát akciók Monoszlón a Magyar Provence Levendulabirtokon! Június 10- és július 7 között leszünk nyitva, minden nap 10.00 és 18.00 között. A belépés ingyenes.

Zagyvaszántón, a Romhányi Balu Levendula Farmon 2016. június 11-12-én várják a levendula iránt érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett élvezhetik a szedés élményét is átélni, és a saját kezűleg aratott levendulát hazavinni.

Fotó: Romhányi Balu Levendulafarm
Fotó: Romhányi Balu Levendulafarm

A levendulavirágzásban a tiszántúliak is gyönyörködhetnek. A Létalevendula, avagy egy csipetnyi Provance a román határtól alig 6 km-re, itt Hajdú-Bihar Megye egyik szegletében található, Debrecentől 30 km-re Létavértesen található gyönyörű természetvédelmi terület szomszédságában, érintetlen, festői környezetben. A házigazdák levendulás sütivel, levendulaszörppel és mosollyal várják az érdeklődőket.

Fotó: Ilona C. Kiss
Fotó: Ilona C. Kiss

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, a mai napig nagy hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek elevenednek fel minden évben a Tihanyi Levendula Fesztiválon, melyre idén június 24-26. között kerül sor. A 12. alkalommal megrendezett fesztivál – melyen színvonalas programok várják a látogatókat – fénypontja a Szedd magad levendula akció.

Fotó: MTI - Nagy Lajos
Fotó: MTI – Nagy Lajos

A 2016. június 20-26. közötti levendula-aratás keretében – a virágzás függvényében és a készlet erejéig – minden nap 10-20 óráig gyűjthetjük a virágot.

Az érdeklődőket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói várják a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen. Akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és a saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni, azok már most beírhatják naptárjukba az időpontot.

Fotó: MTI - Nagy Lajos
Fotó: MTI – Nagy Lajos

A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. 

Fotó: MTI - Németh Alíz
Fotó: MTI – Németh Alíz

A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt, lepecsételt arató táskába lehetséges. Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja.

Dörgicsei Levendárium

A levendulás elhelyezkedése is különleges, mert nemcsak a levendula érzi jól magát itt, az idelátogató turisták is megcsodálják a táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait.

Pannonhalmi Levendulahét

A levendula virágzás időpontjához igazított “Levendulahét” nem csak a főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott program, de országosan egyedülálló helyszíne révén is egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában.

Fotó: Pannonhalma
Fotó: Pannonhalma

A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programokat a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházban rendezik meg. Időpont: július 1-10

Címfotó: MTI – Nagy Lajos

Olvasói sztorik