Virágzó vidékünk

Virágban pompázik a kínai csillagsom Vácrátóton

Édes és ehető terméséből bor is készíthető.

A Vácrátóti Botanikus Kertben az átlagos gyűjteményes kertekben megszokottnál is több a kelet-ázsiai cserje és fa. Ez annak is köszönhető, hogy sok ott őshonos növény sikeresen nevelhető a Kárpát-medence éghajlati viszonyai között.

 

Közéjük tartozik a kínai csillagsom, mely virágzáskor üdítő látványt nyújt.

kinaiviragxxx

A kínai csillagsom „csinos formájú”, jellegzetesen emeletekbe rendeződő ágrendszerű cserje vagy kis fa 10 méter magasságig. Látványos a gombvirágzatot körülvevő, kereszt alakban álló, négy nagy, kezdetben zöld majd krémfehér, gyakran piros szegélyű fellevél – olvasható a botanikus kert Facebook-oldalán.

A meszes talajokat kevésbé szereti, kiváló dísznövény szoliter állásban, szegélyágyakban, cserjecsoportokban. Számtalan, szebbnél szebb fajtáját állították elő, amelyek főleg a fellevelek méretében, nagyságában és színében különböznek.

 

Levelének vizes kivonata antioxidáns hatású. Éretlen terméséből citotoxikus hatóanyagokat hasznosít a modern gyógyszerkutatás.

kinavirag5

Édes ízű, ehető terméseiből a kínaiak helyenként bort erjesztenek. Hajtásait az emberek a mellükre tűzik a gonosz szellemek ártó hatása ellen az egyik legjelentősebb kínai ünnepen a Magaslatokra Mászás Ünnepén (Teng Kao) a IX. holdhónap 9. napján.

Ilyen a termése:

kinaiviragxx

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik