Virágzó vidékünk

Elrajtolt a Kékszalag – Napokig tartó széllel dacolhatnak a hajók

Átrendezheti a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnyét a csütörtökre előrejelzett erős, viharos szél.
Átrendezheti a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnyét a csütörtökre előrejelzett erős, viharos szél.

A viharos időjárás határozza meg idén a Kékszalagot. Várhatóan a nevezett hajók közül többen visszalépnek a versenytől, az esélyes hajók közül néhány már  parton megsérült a szerda esti viharban.Tízszeres világbajnok, tizenegyszeres Kékszalag győztes és a verseny csúcstartója is az indulók között. – olvasható a Balatonfüred oldalán

Csütörtök reggel 9 órakor rajtolt a 48. Kékszalag mezőnye Balatonfüredről. Várhatóan az időjárás külön nehézséget okoz majd: szerda este egy komoly károkat okozó, jégesőt és viharos szelet hozó, hidegfrontot megelőző zivatarzóna vonult át a Balaton térségén, s a vitorlások az ezt követő, napokig tartó erős szélben vágnak neki a távnak.

A rajt pilanatai

Csütörtökön a hidegfront mögött egész nap erős északi-északnyugati szél várható (45-55 km/h), amelyet 60-65 km/h erősségű lökések kísérnek majd. Ez az erős szél nagyjából a verseny teljes időtartamára kitart majd.

A szerda esti viharok is komoly károkat okoztak: több hajó – köztük néhány esélyes is, mint például a Fifty-Fifty – már a parton megsérült.

A parton is jelentős károkat okozott a vihar, megrongálta a kitelepülők sátrait, megtépázta a fákat, tönkretette a Vitorlás téren felállított led falat.

A várható erős szél az esélyeken is változtathat: évek óta a nagy katamaránok uralják ezeket a versenyeket, amelyeknek gyenge vagy közepes szélben nincs ellenfelük az abszolút első helyért folytatott csatában. Idén akár egy hagyományos egytestű hajó vagy egy, az erősebb szelet jobban bíró kéttestű hajó is végezhet az élen.

 

A verseny szervezői, a Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata mindent megtesznek azért, hogy az erős szél ellenére is biztonságban célba érjen minden résztvevő.

Több közleményben is felhívták a figyelmet arra, hogy csak azok vágjanak neki a távnak, akik hajójukat alaposan felkészítették ilyen körülményekre is, és gyakorlott legénységük van. Emellett fontos, hogy minden biztonsági és kommunikációs eszköz is bevetésre előkészítve rendelkezésre álljon a fedélzeten.

Fotó Gyürke Kata
Fotó Gyürke Kata

Az idei Kékszalag egyik újdonsága, hogy okostelefonon minden hajó útja folyamatosan nyomon követhető.

A versenyszabályzat módosítása miatt várhatóan ez lesz az utóbbi évek leglátványosabb rajtja, ugyanis a végső győzelemre is esélyes hajók közel a mólóhoz rajtolnak majd. Az eredményhirdetést a Gyógy téren, július 16-án, szombaton hat órakor rendezik meg.

Részletes program itt.

A Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek majd közvetlenül a Tagore sétány előtt, lesz éjszakai, reflektorfényes vitorlásverseny, flyboard bemutató, a rendezvényt pedig utcabál zárja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik