Virágzó vidékünk

Kevés fiókát költöttek ki a fekete gólyák Baranyában

Legfontosabb élőhelyükön, a Duna-menti ártéri erdőkben az összes költés meghiúsult.

A téli fészektérképezések során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának tagjai 3 új feketególya-fészket találtak a térségben, ugyanakkor a régi fészkek közül tavaszig 6 semmisült meg – olvasható az egyesület honlapján.

Az ismert fészkekben a tavalyi 21 párral szemben idén 17 pár gólya telepedett meg. Az egyik fészkelő pár nem rakott tojásokat, ezért csak 16 tényleges költést regisztráltak.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Sikeresen mindössze 6 pár költött. A gólyaszülők összesen 18 fiókát reptettek ki, ami rendkívül gyenge költési eredménynek számít. A szülőmadarak több esetben is fiókás fészekaljakat hagytak el.

A fekete gólyák legfontosabb élőhelyén, a Duna-menti ártéri erdőkben az összes költés meghiúsult

Ez részben időjárási okokra vezethető vissza, de szerepet játszhatott benne a folyó tartósan magas vízszintje is. Ez kedvezően hatott a holtágak vízutánpótlására, de éppen e miatt hiányoztak a sekély vizű laposok, tocsogók, melyek a gólyák legfontosabb táplálkozó helyeit jelentik.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Fekete gólya

A fekete gólya a világ 100 országában fordul elő. Állományát a világon 18-25 ezer példányra becsülik, a faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban él. A fehér gólyával szemben rejtett életmódú, a háborítatlan, embertől távoli helyek lakója. Magyarországon – a Hanságban, az Őrségben és a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén a folyók körüli erdőkben – a szakemberek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel.

A magyar fekete gólya állományról korábban itt írtunk.

A fekete gólya egész fészkelő területén veszélyeztetett faj. Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 500 000 Ft. Szerepel a magyar Vörös Könyvben is a közvetlenül veszélyeztetett fajok között.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik