Virágzó vidékünk

Virágzik a füvészkert büszkesége Szegeden

Őshazájában a növény minden részét hasznosítják.

Nyílik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében, a különleges virágokat keleti hangulatot hozó programokkal köszöntik a hétvégén – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az indiai lótuszok közép-európai legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa- vagy darázsfészek-formájú terméscsoportok is. A színpompás virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen szeptember elejéig megcsodálhatják.

A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt, az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Lótusznapok

Az SZTE Füvészkertjében az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva kilencedik alkalommal szervezik meg a Lótusz Napokat. Szombaton és vasárnap a 17,5 hektáros park növényritkaságai között barangolók számára zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a kelet varázsát.

A keleti kultúra lelki feszültségoldó módszereiről is rendeznek előadásokat, ezen a hétvégén bárki megtapasztalhatja ezek jótékony hatását. A vendégek bepillantást nyerhetnek a koreai és kínai teázási szokásokba és elsajátíthatják az origami alapjait is.

Címfotó: lotusznapok.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik